• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Vitamin kaybı olmadan yemek pişirmenin yolları

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Vitamin kaybı olmadan yemek pişirmenin yolları
LyVg3E.jpg

Vitaminlerin sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Aylin İlküplü, fazla vitaminin zehirlenmelere yol açabileceği konusunda uyardı.

Diyetisyen Aylin İlküplü, vitaminlerin insan gelişimini sağlayabilmesi ve hayatın sürdürülmesi için büyük ihtiyaç olduğunu, ancak fazla alınmasının da zehirlenmelere neden olabileceğini söyledi.

HERKESİN VİTAMİN İHTİYACI FARKLI

Diyetisyen Aylin İlküplü, vitamin ihtiyacının yaşa, hamilelik ve emziklilik durumuna göre farklılık gösterebildiğini anlattı. Vitaminin tamamlayıcı özelliği olduğunu belirten İlküplü, “Vitaminler çok çeşitlidir ve her biri birbirini tamamlayıcı özelliğe sahiptir. Bu yüzden vitamin ihtiyacımızı yeteri şekilde karşıladığımıza emin olmalıyız. Aldığımız besindeki vitamin, ısı, ışık, hava gibi pek çok temasla kayıplara uğrayabilmektedir. Vitaminin kayba uğramadan en verimli şekilde kullanılabilmesi için besinleri taze ve mevsiminde tüketmeye özen göstermeli, besinleri pişirirken kızartmak yerine daha az kayba neden olan ızgara ve fırında pişirme tercih edilmeli, yemeğe yağı piştikten sonra eklenmelidir. Vitaminler insan gelişimini sağlayabilmesi için büyük bir ihtiyaçtır ve hayatın devamı için önemlidir. Ancak birçok hastalığın oluşmasını engelleyen ve tedavi edici özelliği olan vitaminlerin vücuda fazla alınması zehirlenmelere neden olabilir” diye konuştu.

YEMEK YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

İlküplü, evde yemek yapan kişiler için de önerilerde bulunarak, şunları söyledi:

1-Çiğ sebze ve meyveler, metal bıçak ile temas ettirilmemeli ve tüketimine yakın zamanda el yardımıyla küçük parçalara ayrılması sağlanmalıdır.

2-Yemek yaparken diğer güne kalmayacak şekilde kişi sayısına göre yapılmasına dikkat edilmeli, ertesi güne tekrar ısıtılan yemekte vitamin kaybı fazla olmaktadır.

3-Bozulabilme ihtimali yüksek olan süt gruplarının ve yağın güneş ışığından uzakta karanlık ve serin ortamda cam kaplarda saklanmasına dikkat edilmelidir.

4-Posası ve vitamini özellikle kabuğunda bulunan meyve ve sebzelerin kabukları soyulmamalı ve rendelenmemeli, konserve ürünler yerine dondurulmuş ürünler tercih edilmeli, yoğurdun suyu dökülmemeli, olabildiğince ayran, çorba vb. şeyler yaparak değerlendirilmelidir.

5-Besinler tüketilirken çok fazla pişirmemeye özen gösterilmeli, hatta midede bir sıkıntı yoksa çiğ olarak tüketilmelidir.

6-Yağda eriyen vitaminlerden (A,D,E,K) daha iyi yararlanabilmemiz için salatalarımıza çok olmayacak şekilde zeytinyağı koyarak tüketmeliyiz.”
 
Üst