• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Win 8.1 32 Bit -64 Bit Tek Link

Üyelik Tarihi
11 Tem 2010
Konular
1,909
Mesajlar
2,750
MFC Puanı
110
Selamun Aleyküm
Mayıs Ayında Çıkan Windows 7 nin 13in1 SP1 Türkçe Sürümü

PbcmE.jpg


Windows 7 13 in 1 Download
 
Üyelik Tarihi
11 Tem 2010
Konular
1,909
Mesajlar
2,750
MFC Puanı
110
Selamun Aleyküm Arkadaşlar

Önemli Notlar : Bu işlem Usb Belleğinizdeki Bütün Verileri Sileceğinden içindeki Önemli Verileri Harici Bir Medyaya Yedeklemeniz Gerekmektedir.
Usb Bellekten Windows 7'yi Kurmadan önce Biostan Usb Belleği Boot Sırasında ilk Sıraya Koymanız Gerekmektedir.
Kurulumdan Sonra Biostan Hdd ye Boot Önceliğini Tekrar Geri vermeyi Unutmayın. Ve Windows 7 Dosyasına Sahip Olmanız Gerekmektedir.Bu Programın Yerine WinToFlash yada MultiBoot Programı da Kullanabilirsiniz o Size Kalmış Artık.

*4GB USB FLASH BelLEK (2Gb da Olabiliyor Ama 4 Daha Sağlam Yine de Deneyin Birşey Kaybetmezsiniz)
*USB'den BOOT Destekleyen bir BIOS'a Sahip Bilgisayar . (Netbookların Tamamı Destekler)
*Cd veya DVD'den Yükleme Yapacaksanız CD-DVD Rom'a Sahip Bir Başka Bilgisayar.
*ISO ile Kurulum Yapacaksanız (Windows,Ubuntu,Linux... isosu) Kaynak ISO Kalıbı Gerekli.

İndirme Linki : images2.store.microsoft.com/prod/clustera/framework/w7udt/1.0/en-us/Windows7-USB-DVD-tool.exe
Kısaca Bunu Yapabilmek için Elimizde 1 Program ve 1 Win7 iso Dosyası Olması Yeterlidir.

1-En az 4gb Boyutunda Bir Flash Diski Formatlayıp Pc ye Takalım.

2-Daha Sonra Win7 USB Programımızı Açalım ve Browse Diyelim.

DmHKh.png


3-Win7 iso Dosyamızı Programa Gösterelim ve Seçelim.

0memw.png


4-Burda "USB Device" Diyen Kısma Tıklayalım.Zaten Kendisi Otomatik Olarak Bulacaktır USB'yi.

v5HCN.png


5-Burda "Begin Copying" Diyen Kısma Tıklayıp Beklemeye Başlayalım.

Q7KAz.png


6- Ve Sonunda Böyle Olması Lazım.

uxfQi.png


7- Burasıda Flash Diskin Görünümü.

4cWQ2.png


Son Olarak Biostan Boot Menüsünden "USBHDD" Yazan Kısmı Seçip Kaydedip Çıkıyoruz ve Kurulum Başlıyor İLK RESTARTDAN SONRA TEKRAR BOOT OLARAK HDD SEÇİNİZ.
 
Üyelik Tarihi
11 Tem 2010
Konular
1,909
Mesajlar
2,750
MFC Puanı
110
Selamun Aleyküm

Bugün Size Microsoftun yada Windowsun Kendi Ayarları Üzerinden Nasıl Bilgisayara Performans Verileceğini Anlatacağım.Hiçbir Program Kurmadan Nasıl Yapılacağını Resimlerle Anlatmaya Çalışacağım.
Başlat > Çalıştır > Msconfig Yazıyoruz.

run-msconfig.gif


mscdogfd.png


msconfig3.png


NEDİR – NE İŞE YARAR ?
Msconfig, yani Sistem Yapılandırma Yardımcı Programı; Microsoft Windows tabanlı işletim sistemlerinde bulunan, işletim sisteminin açılışında yapılan işlemleri opsiyonel hale getirmek için kullanılan bir programcıktır.Msconfig, “Microsoft Configuration Utility-Microsoft Konfigurasyon Aracı” kelimelerinin kısaltmasıdır.
Ve ayrıca
Bilgisayarınızda siz farkına bile varmadan arka planda çalışan programlar sisteminizin performansını olumsuz etkileyen bir diğer faktördür. Bu olumsuzluğun sadece Windows 7'nin değil diğer tüm işletim sistemlerinin performansını olumsuz etkilediği bilinen bir gerçektir.
Özellikle sistemin açılışı esnasında çalışmaya başlayan gereksiz programları engelleyerek sistem performansına katkı sağlayabilirsiniz. Bunun için "Başlangıç" üzerindeki "Programları ve dosyaları ara" çubuğuna: msconfig yazın. Karşınıza çıkacak Sistem Yapılandırması penceresi üzerinde Başlatma sekmesine tıkladığınızda bilgisayarınızın açılışında çalışan uygulamaların listesini göreceksiniz. Ve bizede en çok lazım olan Başlatma Menüsü.

windowsmscongibalatma.jpg


Pencerede birçok sekme yer almaktadır.
Genel sekmesi
Genel semesinde ilk olarak Normal Başlangıç, Tanımlama Başlangıcı ve Seçmeli Başlangıç seçenekleri bulunmakta, bu tanımlardan Seçmeli Başlangıç seçeneği seçildiğinde ise alt tarafta diğer seçenekler çıkmaktadır.

Normal Başlangıç: İşletim sistemimiz üzerine yüklenen programların yaptığı değişiklikler dahil olmak üzere bütün başlangıç öğelerini, bütün hizmetleri ve bütün sistem sürücülerini kendi ayarları doğrultusunda yükleyecektir. Kullanıcının yaptığı hiçbir değişiklik kayda alınmayacaktır.

Tanımlama Başlangıcı; Genel olarak sistem açılışında herhangi bir problem olduğu zamanlarda problemin tanımlanması için kullanılmalıdır. Örneğin, yüklenen bir program sistemde uyum problemi çıkarttığı takdirde bu seçenek seçilmeli ve hatanın nereden kaynaklandığı bulunana kadar açılış denenmelidir.

Seçmeli Başlangıç: Bu başlangıç sekmesi açılış üzerinde bir ayar yapıldığı taktirde kullanılmakta ve hangi ayarın çalışıp hangisinin çalışmayacağı kullanıcının takdirine bırakılmaktadır. Örneğin, yüklediğiniz bir programın işletim sisteminin her açılışında yüklenmesini istediğiniz taktirde buradaki ayarlardan programı disable ettiğinizde yaptığınız ayarın çalışması için seçmeli başlangıcın aktif olması gerekmektedir. Seçmeli başlangıç altında bazı seçenekler bulunmaktadır. Bunlar;

System.ini dosyası işletilsin, Win.ini dosyası işletilsin, Sistem Hizmetlerini Yükle ve Başlangıç Öğelerini yükledir. Hemen alt tarafta bulunan Sistem Geri Yüklemeyi Başlat seçeneği ise Microsoft’un, işletim sistemine yapılan her değişikliği kaydettiği ve herhangi olası bir aksilik durumunda eski yedeğin geri yüklenmesi için kullanılan bir hizmettir.

System.ini sekmesi
System.ini, Windows’un ilk sürümlerinden beri kullanılan bir sistem dosyasıdır. System.ini, işletim sistemi başlatılırken yüklenecek olan dll (Dynamic Link Library) dosyalarını, aygıt sürücülerini (driver), başlangıç anında ve/veya MSDOS tabanlı programlarda kullanılacak olan ayarların kaydedildiği bir ayar dosyasıdır. Eğer bu tip programlarda bir sorun yaşanıyorsa ve ayarlarında uyumsuzluk bulunuyorsa bu sekmeden istenilen satırın çalışıp istenilen satırın çalışmaması ya da hangi satırın önce hangisinin sonra çalıştırılacağı bu pencereden ayarlanabilir; istenirse yeni bir ayar satırıda eklenebilir.
NOT: Gelişmiş bir kullanıcı değilseniz bu tab ile oynamamanız tavsiye edilir.


Win.ini sekmesi
Win.ini dosyasıda tıpkı system.ini dosyası gibi ilk Windows sürümlerinden beri olan bir ayar dosyasıdır. Bu dosyanın system.ini dosyasından farkı ise şudur: System.ini dosyası işletim sistemi açılırken kullanılacak olan ayarları barındırmakta; win.ini dosyası ise işletim sistemi açıldıktan sonra kullanılacak olan ayarları saklamaktadır. Örneğin, işletim sistemi açıldığında 16 bit bir dosya kullanılacağı zaman dosyanın hangi ayarlar ile açılacağı, işletim sistemindeki varsayılan fontun hangisi olacağı gibi ayarlar bu dosyada saklanır. Yine system.ini dosyasında olduğu gibi bu ayarlarda bir sorun çıktığı zaman sağ taraftaki panelden hangi ayarın çalışıp hangisinin çalışmayacağı, hangisinin önce hangisinin sonra çalışacağı buradan ayarlanabilir.

Boot.ini sekmesi
Boot.ini dosyası, NTFS (New Technology File System) tabanlı işletim sistemlerinde kullanılan ve işletim isteminin yüklenmeye başlayacağı sıradaki ayarları içeren dosyadır. Bu dosya bozuk ya da yanlış olduğu taktirde işletim sistemi yüklenmeyecektir. Bu penceredeki ayarlardan Zaman aşımı bölümü, işletim sistemi açılırken F8 tuşu ile açılış menüsüne gelindiği taktirde ve/veya herhangi bir kilitlenme, işletim sisteminin açılışının yarıda kalması, restart ve/veya aynı bilgisayarda birden çok işletim sistemi yüklü olmasıgibi durumlarda gelen işletim sistemi menüsünün kaç saniye ekranda duracağınıgösterir.

/SAFEBOOT seçeneği işletim sisteminin yeniden başladığı sırada güvenli kipte açılmasının istendiği zaman kullanılmalıdır. /SAFEBOOT seçeneği seçildiği taktirde orta taraftaki seçeneklerde aktif olmaktadır. Buradaki AĞ seçeneği işletim sistemi güvenli kipte açıldığında ağ desteğinin de olması gerektiği durumlarda; en az seçeneği minimum konfigürasyonla işletim sisteminin yüklenmesi gereken durumlarda kullanılmalıdır.

/NOGUIBOOT seçeneği seçildiği taktirde işletim sisteminin yüklenmesi sırasında açılışta gelen Windows resmi görünmeyecektir. Bunun amacı açılışın hızlandırılmasıdır.

/BOOTLOG seçeneği işletim sisteminin yüklenmesi sırasında meydana gelen aksaklıkların bulunması için kullanılan; sistemin yüklenmesi sırasında her adımın bir dosyaya kaydedilmesini sağlayan seçenektir. Bu seçenek işaretlendiğinde yüklenme sırasında yapılan her şey root’a kaydedilecektir.

/BASEVIDEO ekranla ilgili problemleri gidermek için kullanılır.

/SOS ileri düzey hata ayıklama kipinin devreye alınması içindir.

Hizmetler sekmesi
Bu pencere NT tabanlı sistemlerde işletim sistemi ile birlikte arka planda çalışan işletim sistemi tarafından belli özelliklerin desteklenmesi için çalıştırılan dosyalar bütünüdür. Örneğin, Microsoft ses hizmeti Windowsun seslerinin çıkartılabilmesi için kullanılan bir hizmettir. Bu hizmetlerin hangisinin işe yarayıp hangisinin işe yaramadığınıbelirledikten sonra yan taraftaki kutularıtemizleyerek çalışmalarınıengelleyebilirsiniz. Bu ayarlara bilgisayarım/Sağtuş/ Yönet/ Hizmetler ve Uygulamalar/Hizmetler yoluyla da ulaşabilirsiniz.

Başlangıç sekmesi
İşletim sistemine yüklü olan programların hangilerinin başlangıçta çalıştığını gösteren sekmedir. Buradaki dosyaların bazıları gereksiz olup yanlarındaki kutucukların temizlenmesi sistemin performansı için yararlı olmaktadır. Örneğin bilgisayar başlangıcındaki MsnMsgr programı çalıştırılmak istenmiyorsa ilgili seçeneğin yan tarafındaki kutucuk temizlenmelidir. Bu sayede işletim sistemi yeniden başlatıldığında MsnMsgr programı çalıştırılmayacaktır.
MSCONGİG AYARLARI NASIL YAPILIR
MSConfig ayarlarını yapmak için bilgisayarımızın başlat çubuğuna tıklayıp çalıştır satırına gelerek “msconfig” yazıp tamam dediğimizde MSConfig ayar penceresi karşımıza çıkar. Açılan pencerede ayar sekmeleri bulunmaktadır. Bu sekmelerden en çok kullanacağımız bölüm “Hizmetler” ve “Başlangıç” sekmeleridir. Hizmet sekmesinde çalışan uygulamaların güncelleme gibi özelliklerini kapatıp açabiliriz. “Başlangıç” sekmesinden de istediğiniz programın Windows başlangıcıyla çalışıp çalışmamasını ayarlayabiliriz. Örneğin açılışla beraber virüs programının ya da yüklediğiniz başka bir programın açılmasını sağlayabilir ya da kapatabilirsiniz. MSConfig ayarlarınızı değiştirdiğinizde ayarlarınızın aktif olması için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekir.

msconfig_win7_5.gif


MSCONFİG BAŞLATMA SEKMESİNDE DEVRE DIŞI BIRAKILAN BAŞLANGIÇ ÖGELERİNİ SİLMEK YANİ MASAÜSTÜNDE EN SAĞ EN ALT KÖŞEDE İSTEMEDİĞİMİZ PROGRAMLARI SİLMEK İÇİN YAPMAMIZ GEREKENLER
1- İlk olarak yanlış birşeyleri silme ihtimalinize karşı önlem olarak bir Geri Yükleme Noktası oluşturun.
2- Başlat Menüsü arama satırına regedit yazın ve Enter'a basın.
3- Açılan Kayıt Defteri'nde HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Shared Tools\MSConfig yolunu izleyin.
4- Burada startupfolder ve startupreg adında 2 klasör olduğunu göreceksiniz. Başlatma sekmesindeki kullanılmayan gereksiz öğeler bu klasörlerin altında olacak. Msconfig ile karşılaştırarak silmeniz gerek en anahtarları belirleyin. (Gördüğünüz gibi ilk resimde görünen PhareseExpress adlı programa ait anahtar Startup klasörünün altında)
5- Doğru anahtarı seçtiğinizden emin iseniz bu anahtar(lar)ı silin;
6 - Yanlışlıkla yanlış bir anahtar silerseniz ve sisteminizde bir sorun oluşursa 1. adımda aldığınız Sistem Geri Yükleme noktasına sisteminizi geri yükleyin.

DİĞER ÖNEMLİ BİLGİLERİDE EKLEMEK GEREKİR
1: Başlangıçta uygulanacak hareketlerin seçildiği bölümdür. Olduğu gibi bırakılmasında yarar vardır.
2: System.INI yapılandırma dosyasına göre başlangıçta çalışacak system.ini parçaları buradan belirlenir veya belirli olan parçalar iptal edilir. Olduğu gibi bırakılmalıdır.
3: Win.INI yapılandırması ile çalışacak uygulamalar buradan belirlenir. Normal ayarlarda kalması önerilir.
4: Boot.INI, Bilgisayar açılırken uygulanacak komut yapısı buradan ayarlanır. Kendi oluşturduğunuz boot.ini dosyasını uygulamak için 1 numaralı seçenekteki ayarlardan "Değiştirilen BOOT.INI Dosyasını Kullan" seçeneğini aktifleştirmeniz gerekmektedir.
5: Bizim asıl ilgilendiğimiz 2 bölümden bir tanesidir. Windosws işletim sistemi açılırken kendi gereksinimi olan program parçalarıyla bazı diğer programların hizmet parçaları (update, lisans, feed) bu bölümde ayarlanır. Windowsun kendisi için kullandığı kritik dosyaların açılmasını engellememeniz için bölüm alt tarafında bulunan "Tüm Microsoft Hizmetlerini Gizle" seçeneğini aktif etmemiz gerekir. Bu seçeneği aktif ettikten sonra geriye sadece sonradan yüklediğimiz programların hizmet bölümlerinden bazıları kalmaktadır.
Bu ayarlamadan sonra alt tarafta bulunan uygula butonuna basmamız yeterli olacaktır.
6: Bu kısımdaki programların 5 numaradan farkı ise hizmet programları değil, sonradan yüklediğimiz asıl programların birçoğudur. Örnek verecek olursak msn messenger programını veya bilgisayar açılırken otomatik olarak açılan ve simge durumuna geçen - quicktime, winzip, bluetooth programları ve daha bir çok programı bu kısımdaki seçimleri kaldırarak (tickleri kaldırmak) bilgisayar açılırken otomatik olarak açılmaz hale getirebiliriz. En çok sorunlarda bir tanesi olan Bilgisayar açılırken çalışan programlar tamamen bu bölümden ayarlanmaktadır. İstediğini programın seçeneğini kaldırın ve işlemi bitirin.

Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra uygula seçeneğine tıklayıp ardından Kapat butonuna basmalıyız. Kapat butonuna bastıktan sonra "Bilgisayarı yeniden başlatma" ile ilgili bir uyarı ile karşılaşacağız. Eğer herhangi bir işiniz yok ise yapılandırma ayarlarının etkin hale gelmesi için bilgisayarınızı yeniden başlatın. Eğer bir işiniz var ise daha sonra yeniden başlatın (Başlatmadan Çık).
Bilgisayar yeniden başlayıp açıldıktan sonra bir uyarı ile daha karşılaşacaksınız. Bu uyarıdaki seçeneği işaretleyip Tamam tuşuna bastıktan sonra tüm yapılandırmanız ayarlanmış olacaktır. Bu yapılandırma ayarlarını bios boot ayarlarından farklı, sadece işletim sisteminde çalışan programlar üzerine etki ettiğini unutmayın.

MSCONGİG AÇILMIYOR SORUNUN ÇÖZÜMÜ
Msconfig bileşeni bu klasörün içinde yer almaktadır
C:\WINDOWS\pchealth\helpctr\binaries
Eğer Başlat > Çalıştır > MsConfig yazdığınızda bulamıyorsanız
C:\WINDOWS\system32 nin içine bilgisayardan ara kısmından tarattırdığınız msconfig dosyasını kopyalayın daha sonra Başlat > Çalıştır > MsConfig yazdığınızda karşınıza çıkar.
 

Pisadam

CEO
Üyelik Tarihi
2 Nis 2008
Konular
1,150
Mesajlar
12,622
MFC Puanı
20,460
Çok güzel bir anlatım olmuş,

Sabah saatlerinde bende kendi pc'm için baya bir uğraşmıştım windows 8 işletim sistemine sahip.

Açılması çok uzun süre alıyordu, bazı optimizasyonlarla şuan açılış hızı mükemmele yakın oldu. Bazen böyle optimizasyonlar yapmak PC için çok gerekli oluyor.
 
Üyelik Tarihi
11 Tem 2010
Konular
1,909
Mesajlar
2,750
MFC Puanı
110
Selamun Aleyküm

1. YÖNTEM ; MS DOS Format Atma Komutları

Bu Bir Gerçektir ki ister yıllarca bilgisayar kullanın, ya da bilgisayarını yeni almış acemi statüsünde olan Bir Kullanıcı Olun yeri ve Zamanı Geldiğinde Format Atmak Zorunda Kalabilirsiniz. Aslında Format Atmayı Basit ve Düz Bir Mantıkla Resimli örneklerle Anlatmak istedim. Ama Düşündüm ki bundan daha önce hem mantığının Kavranması Sebebiyle hem de olayın Teknik Yönünün daha önce Gelmesini Düşünme nedeniyle ilk olarak Format işleminin MS-DOS komutlarından Bahsetmek istedim. Basitçe Söylemek Gerekirse Klavye Tuş Kombinasyonu Kullanarak Format Komutlarını Anlatmak istiyorum.

MS-DOS

İç Komutlar : COMMAND.COM dosyası içinde bulunan temel komutlardır ve çalıştırılması ile belleğe yüklenerek çalıştırılan komutlardır. Örnek : Ver, Dir, vs.

Dış Komutlar : Çalıştırılabilmesi için disk veya disket içinde dosya halinde bulunması zorunlu olan komutlardır. Örnek : Xcopy, format, vs.

a) İç Komutlar

DOS’ ta çalıştırılan komutun, çalışması için herhangi bir dosyaya ihtiyaç duymadan çalışan komutlara iç komutlar denir (Bilgisayarın açılışında kullanılan Command.com dosyasının içinde bulunan komutlardır). Çalışması için program dosyasının varlığına ihtiyaç duyulan komutlara Dış Komutlar denir. Dış komutları çalıştırabilmek için, o komutun programlama dosyasına ihtiyaç vardır. Örneğin format komutunu kullanabilmek için DOS’ da Format.com programının bulunması gerekir. Önemli İç Komutları, aşağıda inceledik. Bunlar ;

CLS Komutu: Ekranı Eemizler.

Örnek: C:> CLS

DIR komutu: Disk veya disket üzerindeki dosyaları görüntüler.

Örnek: C:> DIR

DIR Parametreleri :
/P : (Dosyaları sayfa sayfa listeler) C:> DIR/P

/W : (Dosyaları yan yana listeler) C:> DIR/W

/A: (Gizli dosyaları listeler) C:> DIR/A

JOKER KARAKTELER (? , *)

* : Bilinmeyen bir isim veya uzantının yerine kullanılan joker karakterlerdir.

Örnek: C:> DIR *.EXE (Dosya Adı ne olursa olsun, uzantısı EXE olan dosyaları listeler)

C:> DIR LATS.* (Dosya Adı LATS olan, tüm dosyaları listeler)

? : Bilinmeyen bir karakter yerine kullanılan jokerdir.

Örnek: C:> DIR A??S.EXE (İlk harfi A , 4.harfi S olan , EXE uzantılı dosyaları listeler)

VOL komutu: Disk veya disketin etiketini ve seri numarasını görüntülemeyi sağlar.

Örnek: C:> VOL

VER komutu: MS-DOS’ un versiyonunu görüntülemeyi sağlar.

Örnek: C:> VER

DATE komutu: Bilgisayarın sistem tarihini görüntülemeyi sağlar.

Örnek: C:> DATE

TIME komutu: Bilgisayarın sistem saatini görüntülemeyi sağlar.

Örnek: C:> TIME

PROMT komutu: Komut satırı uyarısını değiştirmeyi sağlar. Bulunduğumuz yeri gösterir.

Örnek: C:> PROMPT (sürücüyü ilkel PROMT’ a dönüştürür.)

C> (ilkel PROMT)

PROMPT Parametreleri
$P: Aktif sürücüyü ve dizini görüntüler.

$G: “>” işaretini görüntüler.

$T: Enter’ e basıldığı andaki saati gösterir.

$D: O gün ki tarihi gösterir.

Görüntüsü değiştirilen PROMT’ u eski haline getirmek için;

C:> PROMPT $P$G tanımlaması yazılır.

COPY CON komutu: Dosya oluşturmayı sağlar. Ama artık bunun yerine Word gibi programlar vardır.

Örnek: C:> COPY CON LATS.TXT (TXT uzantılı, LATS adlı dosya oluşturur)

Oluşturduğumuz bu dosyayı kaydedip bitirmek için ^Z (Ctrl+Z) tuşlarına basılır. Kayıt yapmadan çıkmak için ^C (Ctrl+C) tuşlarına basılır.

TYPE Komutu: Dosya içeriğini görüntülemeyi sağlar.

Örnek: C:> TYPE LATS.TXT

C:> TYPE LATS.TXT | MORE (LATS.TXT dosyasını sayfa sayfa görüntüler)

REN komutu: Dosya adının veya uzantısının değiştirilmesini sağlar.

Örnek: C:> REN LATS.TXT TUFAN.DOC (LATS.TXT dosyasının ismini TUFAN.DOC yapar)

MD komutu: Dizin oluşturmayı sağlar.

Örnek: C:> MD LATS (LATS adlı dizin açar)

CD komutu: Dizin değiştirmeyi sağlar.

Örnek: C:> CD LATS (LATS adlı dizine girer)

C:LATS> CD.. (LATS adlı dizinden çıkar) (Aktif olan dizinden bir önceki dizine çıkışı sağlar)

C:LATSDENEME> CD (LATS ve DENEME dizinlerinden çıkar) (İç içe girilmiş dizinlerden bir seferde köke (ROOT) çıkmayı sağlar)

RD komutu: Dizinleri silmeyi sağlar, yalnız dizin içinde hiçbir dosya veya altdizin olmamalıdır. Eğer varsa öncelikle altdizinler ve dosyalar silinmelidir. Silinecek dizin içinde hiçbir şey bulunulmaması gerekir. Eğer silinecek dizin içinde dosya veya dizin bulunuluyorsa önce o dizinin bir önündeki dizine çıkılmalı ve sıra ile temizlemelidir. Bu işlemi DELTREE komutu ile dizin içerisine bakmaksızın silebiliriz.

Örnek: C:> RD LATS

COPY komutu: Dosya veya dosyaları belirtilen ortama kopyalamayı sağlar. Kullanım şekli ise nereden nereye şeklindedir. İlk belirtilen yer nerden olduğu ikinci belirtilen yer ise nereye kopyalanacağıdır. Copy komutu, birden çok dosyayı bir seferde kopyalamaz her dosyayı tek tek kopyalar.

Örnek: C:> COPY C:LATS.TXT C:DOS (C Root’ unda bulunan LATS.TXT dosyasını C’ nin altındaki DOS dizinine kopyalar)

DEL komutu: Dosya veya dosyaları silmeyi sağlar
Örnek: C:> DEL LATS.TXT (LATS dosyasını siler)

C:> DEL *.* (Tüm dosyaları siler)

C:> DEL *.EXE (EXE uzantılı dosyaları siler)

b) Dış Komutlar

Bilgisayarda dosyalar halinde bulunması gereken komutlardır. Kullanılacak komuta ait dosyanın çalışılan sürücüdeki disk veya diskette bulunması gerLATSektedir. Aksi taktirde komut ile ilgili çalışma gerçekleştirilemez.

FORMAT komutu: Yeni alınan disk veya disketi biçimlendirir ve kullanılır hale getirir yanı sıra dolu olan bir disk veya diskete uygulandığında içindeki tüm bilgileri siler, disk veya disketteki bozuk olan sektörleri düzeltir (düzelebilecek durumda olanları), virüslü olan disk veya disketteki virüsleri temizlemeyi sağlar (temizlenebilecek durumda olanları).

Örnek: C:> FORMAT A: a disketini biçimler, kullanılır hale getirir.

FORMAT Parametreleri

/s : Disk veya diskete bilgisayarı açmayı sağlayan sistem dosyalarının yüklenmesini sağlar.

Örnek: C:> FORMAT a:/s

/q : Disk veya disketin hızlı bir şekilde Formatlanmasını sağlar. Q parametresi ile Formatlanan disk veya disketin bozuk olan sektörleri düzeltilmez.

Örnek: C:> FORMAT a:/q

/v: : Disk veya diskete Formatlama sırasında isim vermeyi sağlar. Verilecek isim

11 karakteri aşmamalıdır.

Örnek: C:> FORMAT a:/v:ÇALIŞMA

/F: : Formatlanacak DD bir disketin kapasitesini tanımlamayı sağlar.

Örnek: C:> FORMAT A:/F:720

/u : Disketi kurtarılmayacak şekilde Formatlamayı sağlar.

Örnek: C:> FORMAT A:/U

Gerektiğinde birden fazla parametre aynı komut satırında tanımlanabilir.

Örnek: C:> FORMAT A:/S/VERS/F:720/u

UNFORMAT komutu: Yanlışlıkla Formatlanmış bir disk veya disketi eski haline getirmeyi sağlar. U parametresi ile Formatlanmış kayıt ortamı UNFORMAT ile kurtarılamaz.

Örnek: C:> UNFORMAT A:

LABEL komutu: Disk veya disketin ismini değiştirmeyi sağlar. Verilecek isim 11 karakteri aşmamalıdır.

Örnek: C:> LABEL EĞİTİM

DISCOPY komutu: Diskcopy işlemi aynı kapasitedeki 2 disket veya disk arasında gerçekleşir. Kaynak (A) disketteki tüm dosyalar, hedef (B) diskete kopyalanmadan önce hedef disket formatlanır. İşlem bittikten sonra her iki disket içindeki dosyaların aynı olduğu görülür. İşlem sırasında disket isterken karşılaşılan mesajlar;

Source : Kaynak disketi tanımlar. Mesaj görüldüğünde sürücüye kaynak (kopyası alınan) disket takılır.

Target : Hedef disketi tanımlar. Mesaj görüldüğünde sürücüye hedef (alınan kopyayı konacağımız) disket takılır.

Örnek: C:> DISKCOPY A: B:

MEM komutu: Bilgisayarın hafızası (MEMORY) ile ilgili bilgilerin ve bellek bilgilerinin görüntülenmesini sağlar.

Örnek: C:> MEM

ATTRIB komutu: Dosyalara özellik vermeyi veya iptal etmeyi sağlar. Özellikler, (+) işaretinin ardından özelliğin baş harfinin yazılması ile verilir, (-) işaretinin ardından yine özelliğin baş harfinin yazılması ile iptal edilir. Özellikler şunlardır;

Özelliğin Adı Verilmesi İptali

READ ONLY (Okunabilir) +R -R
HIDDEN (Gizli) +H -H
SYSTEM (Sistem) +S -S
ARCHIVE (Arşiv) +A -A

Örnek: C:> ATTRIB (Tüm dosyalardaki özellikleri görüntüler)

C:> ATTRIB +H LATS.TXT

C:> ATTRIB -H LATS.TXT

C:> ATTRIB +H,+R LATS.TXT

C:> ATTRIB -H,-R LATS.TXT

TREE komutu: Dizinleri, altdizinleri ve dosyaları ağaç yapısında görüntülemeyi sağlar.

/f : Dizin ve altdizin içindeki dosyaları ağaç yapısında görüntüler.

Örnek: C:> TREE (Sadece dizinleri ve altdizinleri ağaç yapısında görüntüler)

C:> TREE/F (Dizin ve altdizinleri içlerindeki dosyalarla beraber görüntüler)

MOVE komutu: Dosya veya dosyaları belirtilen ortamlara taşımayı sağlar. İşlem bittikten sonra tanımlanan dosyaların kaynak ortamdan silindiği ve hedef ortama aktarıldığı görülür. Copy komutunda olduğu gibi Move komutunda da “NERDEN” ve “NEREYE” sorularına yanıt aranır. (Bunu bir evden başka bir eve taşınmayı örnek alabiliriz. Artık eski adreste kalmıyoruz ve yeni adresteyiz gibi düşünebiliriz.)

Move NERDEN NEREYE

Örnek: C:> MOVE A:LATS.TXT C:SINIF

Diğer bir özelliği de dizinlerin isimlerini değiştirmeyi sağlar.

Örnek: C:> MOVE SINIF DERS

MORE komutu : /P parametresi olmayan komutlar için sayfa sayfa döküm almayı sağlar.

MORE Parametreleri

| : Sayfa sayfa döküm almayı sağlar.

Örnek: C:> TREE | MORE

C:> ATTRIB | MORE

< : Dosya içersine yazılmış uzun metinlerin sayfa sayfa alınmasını sağlar.

Örnek: C:> MORE < LATS.TXT

SYS komutu: Disk ve veya disket içersine sadece bilgisayarı açmaya yarayan sistem dosyalarını yüklemeyi sağlar. Yapılan işlemden kayıt ortamındaki diğer dosyalar etkilenmez.

Örnek: C:> SYS A:

DELTREE komutu: Dizinleri içlerindeki altdizinler ve dosyalarla beraber silmeyi sağlar. Komut satırına ROOT’ a bağlı olan dizin adı yazılır.

/Y : Onay almadan silme işleminin doğrudan gerçekleştirilmesini sağlar.

Örnek: C:> DELTREE DENEME

C:> DELTREE/Y DENEME

XCOPY komutu: Dizinleri içlerindeki altdizin ve dosyalarla beraber belirtilen ortamlara kopyalamayı sağlar. Kullanım şekli copy komutu ile aynıdır, fakat birkaç tane ek parametresi vardır. Xcopy komutu dosyaları copy komutu gibi tek tek değil bellek kapasitesine göre, topluca kopyalamayı da sağlar.

XCOPY Parametreleri

/S : Dizinleri içlerindeki altdizin ve dosyalarla beraber kopyalamayı sağlar.

/E : İçi boş olan dizinleri kopyalamayı sağlar.

Örnek: C:> XCOPY DOS*.* A:DOS/S/E

UNDELETE komutu: Del komutu ile silinen dosyaları, kurtarmayı sağlar. Silinen dosyaların ilk karakterlerinin yerine (?) görülür. Buraya dosyanın ilk karakteri yazılarak kurtarılması sağlanır)

UNDELETE Parametreleri

/LIST : Kurtarılacak veya kurtarılamayacak dosyaların listesini görüntüler. Kurtarılamayacak olan dosyalarının yanında (**) görülür.

/ALL : Silinmiş dosyaların bilgisayar tarafından kurtarılmasını sağlar. Kurtarılan dosyaların ilk karakterinin yerinde (#) görülür.

Örnek: C:> UNDELETE/LIST

C:> UNDELETE/ALL

C:> UNDELETE LATS.TXT

DOSKEY Komutu: Komut satırına yazılan tanımlamaları, belleğe yükleyerek tekrar kullanma olanağı sağlar. Bilgiler bellekte bilgisayar açık kaldığı süre içinde saklanır. Bilgisayar kapandığı andan itibaren tüm bilgiler silinir. Doskey komutunu bilgisayara yüklemek için komut satırına DOSKEY yazılarak enter tuşuna basılır.

Örnek: C:> DOSKEY

BACKUP komutu: Hard Disk’ teki dosyaları diskete yedeklemeyi sağlar. Yedekleme sırasında bilgisayar her diskete bir numara verir. Fakat bu işlem dosyaları sıkıştırmadan gerçek boyutu ile yaptığı için pek kullanışlı değildir, bunun yerine sıkıştırma programları ile yedek almak daha karlıdır.

/S : dizinleri içlerindeki altdizin ve dosyalarla beraber yedekler.

Örnek: C:> BACKUP C:WINDOWS*.* A:

C:> BACKUP C:WINDOWS A:/S

RESTORE komutu: Backup ile diskete yedeklenmiş dosyaları hard disk’ e geri yüklemeyi sağlar.

Örnek: C:> RESTORE A: C:

C:> RESTORE A: C:/S

ARJ komutu: Dosyaları sıkıştırmak veya sıkıştırılan dosyaları açmayı sağlar. Sıkıştırılan dosyalar tek bir dosya haline gelir. Ayrıca dosyalar döküm alındığında görülürler. Bunun yerine günümüzde çoğunlukla Winzip kullanılmaktadır.

ARJ Parametreleri

X : Dosya açmayı sağlar.

A : Dosya sıkıştırmayı sağlar.

-V1440 (720) : 3.5 HD veya 3.5 DD standardına göre dosyayı sıkıştırır yada açmayı sağlar. Bu parametre kullanıldığında dosya uzantıları ARJ, A01, A02 ve bunun gibidir.

-R : Bulunulan ortamdaki directory’ lerin sıkıştırılıp açılmasını sağlar.

Hard Disk İçinde Sıkıştırma

Örnek: C:> CD YEDEK

C:YEDEK> ARJ A -R ÇALIŞMA.ARJ

Hard Disk İçinde Açma

Örnek: C:> CD YEDEK

C:YEDEK> ARJ X -R ÇALIŞMA.ARJ

MS-DOS komutlarımızın sonuna geldik. Burdan şu sonucu rahatlıkla çıkartabiliriz. Format bir “iç komut” değil “dış komut” tur. Bilgisayarınız açıkken Windows hangi disc sürücüsüne yüklüyse o disc in formatlanması ya da biçimlendirilmesine asla izin vermez.

MS - DOS KOMUTLARI LAZIM OLABİLİR

Ms-dos Komutları.. ..

DIR: Dos un en önemli komutudur.İçinde bulunulan dizindeki tüm dizin ve dosyaları gösterir.
Örnek C:\WINDOWS>DIR

DIR/S: İçinde olduğumuz dizinde iç dizinlerde dahil olmak üzere istenilen dosyayı arar C:\>DIR/S OKU.TXT

DIR/P: İçinde olduğumuz dizinde dosya ve dizinleri sayfalar halinde listeler. İstenilen bir sayfaya sığmaz ise bir tuşa basılınca devam eder. Öbür sayfaya geçer.

DIR/AH: İçinde olduğumuz dizin içindeki gizli dosyaları ve dizinleri gösterir.

DIR/AD: İçinde olduğumuz dizin içinden sadece dizinleri gösterir
DIR/W: Dizinleri ve dosyaları yatay sekilde gösterir.

DIR/AR: İçinde olduğumuz dizin içindeki okunur dosyaları görüntüler.

DIR/AA: İçinde olduğumuz dizinde arşiv niteliği taşıyan dosyaları görüntüler

DIR/AS: İçinde olduğumuz dizinde sistem dosyalarını gösterir.

DIR/ON: Gösterilen dizin ve dosyaları harflere göre sıralar.

DIR/OE: Gösterilen dizin ve dosyaları uzantıya göre sıralar.

DIR/OS: Gösterilen dizin ve dosyaları boyutlarına göre küçükten büyüğe sıralar.

DIR/L: Gösterilen dizin ve dosyaları küçük harfle listeler.

DIR/OD: Gösterilen dizin ve dosyaları oluşturuldukları ya da değiştirildikleri tarihe göre listeler.

CD: Bu komut içinde olduğumuz dizinden başka bir dizine geçişi sağlar

CDIZIN ADI C:\>CD MIRC komutu ile mirc dosyasına gireriz.

CD\: Ana dizine çıkışı sağlar.Örnek mirc'ten çıkar ana dizine döner.

CD.. Bu komut içinde olduğumuz dizinden bir üst dizine geçişi sağlar

DEL: Bu komut dosya silmeye yarar.Örnek:C:\>DEL README.TXT

DEL *.*: İçinde olduğumuz dizindeki tüm dosyaları silmeye yarar

UNDELETE: DOS 6,22 ve önceki sürümlerinde kullanılabilir.Silinen bir dosyanın üzerine başka bir kayıt yapılmadıysa kurtarır.

COPY: Bir dosyayı bulunduğu dizinden başka bir yere kopyalamak için kullanılır.Örnek:C:\>COPY C:\BENIOKU.TXT C:\MIRC\

XCOPY: :Kullanımı copy komutu ile aynı olmasına rağmen COPY komutundan farklı işlevleri vardır.xcopy'de parametre kullanabiliriz.

/S: :Bu parametre belirtilen dizini ve içindeki tüm alt dizinleri hedefe kopyalar.

/H: Bu parametre belirtilen dizini ve içindeki gizli dosyalarıda kopyalar.

/P: Bu parametre her kopyalamada onay ister.

/Y: Bu parametreyle kopyalanacak dosya dizinde varsa sormadan doğrudan kopyalar.

COPY CON: Bu komut yeni bir dosya yaratılmasını ve içine yazı yazılmasını sağlar.

MD: İçi boş olan bir dizin yaratyr.ÖrnekC:\>MD BARIS

RD: İçi boş olan bir dizini siler.ÖrnekC:\>RD BARIS

TYPE: Gösterilen dosyanın içinde ne tür kayıtların bulunduğunu bize gösterir.Örnek:C:\>TYPE README.TXT

PROMPT: Bu komut DOS un C:\> şeklinde olan standart promptunu değiştirmeye yarar.Örnek:C:\>PROMPT BARIS:

MEM: Bu komut sayesinde DOS un o anda ki bellek durumunu öğrenebilirsiniz.

FORMAT: Bu komut disk veya disket sürücülerinin içindeki tüm kayıtları siler.Yedeklenmemiş dosyalarınızı kaybedebilirsiniz.O yüzden dikkatli olun.Örnek:C:\>FORMAT C/PARAMETRE

/S: Bu parametreyi kullanarak diske format attıktan sonra başlangıç dosyalarının diske tekrar kaydedilmesini sağlarsınız.Bu sayede disk bilgisayarı açabilir.

/Q: Quick(hızlı) format atar.Normal formattan hızlıdır ama disklere zarar verebilir.

/C: Format atılırken bad sector(kötü,bozuk sektör) leri tarar.Bozuk alanı kurtarmaya çalışır, yeni bulduklarını ekler.

UNFORMAT: DOS 6,22 ve önceki sürümlerinde kullanılabilir.Güvenilir değildir, dikkatli olun.

REN: Dosyaların ve dizinlerin ismini değiştirmeye yarar. Örnek: C:\>REN
README.TXT BENIOKU.TXT

FDISK: Bu komutla harddiskinizi kaldırabilir veya yeniden oluşturabilirsiniz. Ayrıca sabitdiskinizi 2 veya 3 parçaya bölebilirsiniz.Kullanımda tüm bilgiler silinir ve diske zarar verebilir.O yüzden uzman biri yapmalıdır.

CHECKDSK: Harddisk hakkında bilgi verir ve checkup yapar.

SCANDISK: Hardiskteki hataları denetler ve onarır.

DEFRAG: Windostaki defragment ile aynıdır.DOS altından dosyaları birleştirir ve programların hızlanmasını sağlar.

EDIT: Bu komutla arabirim penceresi açılır ve dosyalar üzerinde değişiklik yapılmasını sağlar.

DOSKEY: Bu komut ile DOS a yeni işlevler eklenebilir. Bir kere kullanılmasını yeterlidir.

ATTRIB: Dosyaların özelliklerini değiştirmeye yarar.Ya da yeni dosyanın özelliğini belirler.Örnek:C:\>ATTRIB DOSYAADI/PARAMETRE

+H: Bu komut dosyayı gizli hale getirir.C:\>ATTRIB BARIS.TXT +H
-H: Bu komut dosyanın gizliliğini kaldırır.

+R: Bu komut dosyayı salt okunur hale getirir.
-R: Bu komut dosyanın salt okunur halini değiştirir.

+A: Bu komut dosyayı arşiv haline getirir
-A: Bu komut dosyanın arşiv halini kaldırır.

+S: Bu komut dosyayı sistem dosyası haline getirir.
-S: Bu komut dosyanın sistem dosyası halini kaldırır.


Dip Not : Dikkatli Olup Yanlış Yapmamanızı Umarım :)
 

Pisadam

CEO
Üyelik Tarihi
2 Nis 2008
Konular
1,150
Mesajlar
12,622
MFC Puanı
20,460
Çok güzel bir anlatım olmuş eline sağlık Burak,

Peki birşey soracağım,

Recovery bulunduran bir bilgisayarda programlar haricinde kişisel dosyalara (mp3, film, video gibi) zarar vermeden recovery yapmak mümkün mü? Yada bunların bulunduğu diske zarar vermeden recovery yapmak mümkün müdür?

Tüm dosyaları bir başka bilgisayara taşımak veyahut flash diske taşımak çok uzun zaman alır örneğin 1TB taşıma yapmak çok güç bu yüzden bir yol varmıdır birde sana sormak istiyorum.
 
Üyelik Tarihi
11 Tem 2010
Konular
1,909
Mesajlar
2,750
MFC Puanı
110
Şuanki teknolojilerin Hemen Hemen Hepsinde Sistem Kurtarma Mevcut. Bunu Win 8 Çok Güzel Bir Proje ile Bize İmkan Sağlıyor. Yani Sistemdeki Hiçbir Dosya ve Programlar Kaybolmadan Sistem Sıfırlama Yapabiliyorsunuz.

Bunla İlgili Bir Çalışma Yapıp Burada Paylaşacağım. Nasıl Yapıldığı ve İzlenmesi Gereken Yol Nedir Resimli Anlatım ile Elimden Geldiğince Anlatmaya Çalışacağım.


-Recovery'e Gelicek Olursak O Tamamen Farklı Bir Boyut.Bize Cd-Dvd veya Usb Olmadan Bilgisayarı İlk Günkü Haline Döndürmemize Yarayan Bir Yazılım. Eğer Uzaman Yükleme Seçenekleri Yoksa D Bölümündeki Bilgiler Bile Kaybolur.
 

Pisadam

CEO
Üyelik Tarihi
2 Nis 2008
Konular
1,150
Mesajlar
12,622
MFC Puanı
20,460
Şuanki teknolojilerin Hemen Hemen Hepsinde Sistem Kurtarma Mevcut. Bunu Win 8 Çok Güzel Bir Proje ile Bize İmkan Sağlıyor. Yani Sistemdeki Hiçbir Dosya ve Programlar Kaybolmadan Sistem Sıfırlama Yapabiliyorsunuz.

Bunla İlgili Bir Çalışma Yapıp Burada Paylaşacağım. Nasıl Yapıldığı ve İzlenmesi Gereken Yol Nedir Resimli Anlatım ile Elimden Geldiğince Anlatmaya Çalışacağım.


-Recovery'e Gelicek Olursak O Tamamen Farklı Bir Boyut.Bize Cd-Dvd veya Usb Olmadan Bilgisayarı İlk Günkü Haline Döndürmemize Yarayan Bir Yazılım. Eğer Uzaman Yükleme Seçenekleri Yoksa D Bölümündeki Bilgiler Bile Kaybolur.

Bahsettiğin ilk yolu windows 8 olan bilgisayarımda dün gerçekleştirdim, dosyalar dışında C'de bulunan bütün programlar ve tarayıcılar maalesef ki silindi. Sadece kişisel dosyalarım silinmedi.

Forumda resimli olarak bunu anlatman bir çok arkadaşımızın işine yarayacaktır.

Benim amacım yine bu dosyalarımın silinmeden Recovery yapılması evet mantıken düşündüğünde mümkün olmuyor çünkü dediğin gibi Recovery bilgisayarı aldığın ilk güne geri gönderir. Ama bunun bir yolu mutlaka vardır diye tahmin ediyorum.
 
Üyelik Tarihi
11 Tem 2010
Konular
1,909
Mesajlar
2,750
MFC Puanı
110
Enteresan Acaba Yanlış Bir işlem Yapmış Olmayasın Burak ?

Bende Şirketteki Bilgisayara Geri Yükleme Yaptım ama Hiçbirşey Silinmedi. Sanırım Sen Seçenekleri Karıştırdın Yada Yanlış Anladın.

Recovery için Zaman ve Derin Bir Araştırma Gerekli :) Sistemden Önce Recovery Bulup Onun İzlediği Yolu Analiz Etmek. Biraz Karışık Bir Durum ama Kafa Yormakta Fayda Vardır.
 
Üyelik Tarihi
11 Tem 2010
Konular
1,909
Mesajlar
2,750
MFC Puanı
110
Selamun Aleyküm Arkadaşlar

Ufak Bir Bilgisayarı Yanıltma Yöntemiyle Biraz Pc'yi Hızlandıralım :)

Bilgisayar'inizin Özelliklerine Girin.

Menülerden - Gelişmiş - Menusune Tıklayın...
Performans - Adlı Menunun - Ayarlar - Kısmına Gelin.
Daha Sonra Tekrar Çıkan Pencereden - Gelişmiş - Menusune Gelin...
Sanal Bellek - Bolumunden - Değiştir - Yazısına Tıklayın..
Daha Sonra Çıkan Pencereden - Sürücüler - Kısmından - Hangi Bolumden Raminize Vermek Istiyorsanız
Seçin ( C: , D: E: ) Gibi...
Sürücüyü Seçtikten Sonra - Özel Boyut - Seçeneğini Seçip
Başlangıç Boyutu Orneğin ( 4096 )
En Büyük Boyutu Orneğin ( 4096 )
yazıp ayarla deyin
tmm tıklayın
Resetleyin pcnizi

Bunları Yaparsanız Raminiz 4 Gb Artmıs Olur...Bilgisayarınızdaki Hız Farkını Sizde Görün.
Hayırlı Olsun..

4 Gb Raminiz Varsa Ordaki Sayıları 6096 Yapabilirsiniz.


Dip Not : Fazla Isınmadan Dolayı Yanma Olabilir. Buna Dikkat Edeniz.
 
Üyelik Tarihi
11 Tem 2010
Konular
1,909
Mesajlar
2,750
MFC Puanı
110
Selamun Aleyküm

Farklı Bir Konu ile Sizlere Yardımcı Olmaya Çalışacağım. Her Nekadar Gereksiz Gibi Görünsede Bazı Arkadaşlarımız için Birçok Kişinin işine Yarıyabilecek Belkide Kendilerini Bu Konuda Geliştirebilecek Bir Metod Göstereceğim.

Batch file yada Script olarak geçen MS Dos ortamında çalışan komutların nasıl yazıldığı ile ilgili başlangıç seviyesinde bilgi vermek hem de eğlenceli ve bazı kullanıcılar için yararlı olabilecek, aynı anda istediğiniz kadar programı çalıştıran kısayolları nasıl oluşturabileceğinizi Göstermek Adına Bu Yazıyı Yazdım

Batch Dosyaları Nedir ? : Batch programları, scripts veya betik olarak ta adlandırılan bu komutlar genelde bilgisayarda uygulanan rutin işlemleri otomatikleştirmek için oluşturulurlar.For, echo, goto, if, rem gibi komutlar kullanarak her türlü komutu hazırlayabilir ve bilgisayar üzerinde çalıştırabilirsiniz.

BAŞLAYALIM;

Ben burada örnek olarak tıkladığınızda Hesap makinesi, Notepad, Word, Exel ve İnternet Explorer'i aynı anda başlatacak bir kısayol oluşturacağım.Sizde aynı mantık ile dilediğiniz kadar program ekleyebilir çıkarabilirsiniz.

1- Önce masüstünde yeni bir Metin Belgesi oluşturun.

2- İlk satırımız @echo off olacak.

echo komutu yazdığınız komutların ekranda görüntülenip görüntülenmeyeceği ile alakalıdır. echo on yazarsanız görünür echo off yazarsanız görünmez.Daha başka kullanımları da vardır ama konu ile alakalı olmadığından kısa geçiyorum.

3- 2. satırımız rem ile başlayacak ve başlatmak istediğimiz program ile devam edecek. rem komutu burada tanımlamak amacı ile kullanılıyor.Programın varsayılan ismini kullanıyoruz.Ben Metin Belgesi ile başlıyorum.Dolayısıyla ilk iki satırımız bu şekilde oluşuyor;

Kod:
@echo off
rem Metin Belgesi

4- 3. satırımız cd komutu ile başlayacak böylece dizini değiştirip çalıştıracağımız programın bilgisayarımızdaki konumunu göstereceğiz.Şimdi elimizdeki satırlar bunlar;

Kod:
@echo off
rem Metin Belgesi
cd %windir%\system32

5- 4. satırımız start komutu için bunu açıklamaya gerek yok sanırım;

Kod:
@echo off
rem Metin Belgesi
cd %windir%\system32
start notepad.exe

6- 5. satırımız exit komutu ve son satır;

Kod:
@echo off
rem Metin Belgesi
cd %windir%\system32
start notepad.exe
exit

Not : Şimdi elimizde çalıştırdığımızda notepad'i çalıştıran bir "script" imiz var.Ama bizim amacımız aynı anda birden fazla programı çalıştırmak.Tek yapmanız gereken aynı komutları tekrarlamak. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey çalıştırmak istediğiniz uygulamaların adresi. Metin Belgesi, Hesap makinesi gibi sistem uygulamaları "System 32" klasöründe bulunurken normal uygulamalar eğer 32 bit işletim sistemi kullanıyorsanız "Program Files" klasöründe, 64 bit işletim sitemi kullanıyorsanız "Program Files" veya "Program Dosyaları (x86)" klasöründe bulunurlar.Altta yazının başında belirttiğim programları ayn anda çalıştıracak kodları görüyorsunuz.Farklı programlar için tek yapmanız dilediğiniz programa ait kodları eklemek veya çıkarmak.

Dip Not : Kodların Adreslerinin Benim Sistemime göre Olduğunu Unutmayın.

Kod:
@echo off
rem Metin Belgesi
cd %windir%\system32
start notepad.exe
rem Hesap Makinesi
cd %windir%\system32
start calc.exe
rem Microsoft Office Word 2007
cd %windir%\Program Files (x86)\Microsoft Office\Office12
start WINWORD.exe
rem Microsoft Office Excel 2007
cd %windir%\Program Files (x86)\Microsoft Office\Office12
start EXCEL.exe
rem Internet Explorer
cd %windir%\Program Files (x86)\Internet Explorer
start iexplore.exe
exit

7- Şimdi bu Metin Belgesi'ni Dosya/Farklı Kaydet yolu ile sonu .bat olarak bitecek şekilde kaydedin.Herhangi bir isim verebilirsiniz fakat sonu .bat olmalı.

8- Şimdi Masaüstü'nde "Script"imiz belirdi. Artık Metin Belgesi'ni dilerseniz silebilirsiniz.
9- Bunu bu şekilde kullanabilirsiniz ama daha hoş görünmesini istiyorsanız masaüstü'nden alıp görünmeyen bir yere taşıyın ve Sağ tıklayıp Gönder/Masüstü (Kısayol Oluştur) yoluyla bir kısayol oluşturun.
10- Şimdi yapmamız gereken Kısayola sağ tıklayıp Özellikler/Simge değiştir yolu ile bir simge atamak.Dilerseniz kendinize ait bir ikonda kullanabilirsiniz.
11- Artık Kısayolu'umuzu çalıştırabiliriz.
Daha ayrıntılı ve karmaşık komut satırları oluşturmak isterseniz alttaki kaynaklardan MS DOS komutları ve Batch komutları hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz;

MS-DOS ve Batch Komutları
MS-DOS ve Batch Komutları 2
 

LiyA

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
5 Kas 2012
Konular
7,633
Mesajlar
14,587
MFC Puanı
62,010




Teşekkürler. Güzel anlatım. Ben bile kolayca yaptım.


 
Üyelik Tarihi
11 Tem 2010
Konular
1,909
Mesajlar
2,750
MFC Puanı
110
Selamun Aleyküm

Merhba Arkadaşlar Sizlere Komut İstemcisini Nasıl Yönetici Olarak Açacağımızı Göstermeye Çalışacağım.

1. - YOL

a- Başlat Menüsü/tüm programlar/donatılar/komut istemcisi yolunu takip edin.

b- "Komut İstemcisi"ne sağ tıklayıp "Yönetici Olarak Çalıştır" deyin.

c- Açılan komut istemcisi yönetici haklarına sahip bir komut işlemcisi olacaktır.


2. - YOL

a- Başlat Menüsü arama satırına cmd yazın.

b- Ctrl+Shift tuşlarını basılı tutarken Enter'a basın.


Normal Komut ve Yönetici Kaklarına Sahip Komut istemcisi;



Yararlı Olması Dileklerimle
 
Üst