Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Temizlik,inatçı lekerler, giyim, yemek, içevek Püf Noktaları.

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
51)KADıFE GıYSıLERıN TEMıZLıĞı HAKKINDA BıLGı
Kirlenmiş koyu renk kadife elbise ve pantolonlarınızı tuzla temizleyebilirsiniz. Temiz bir fırçayı temiz ve kuru bir tuza batırarak giysinize kuvvetle sürün.Lekeler gidecek kullanılmaktan doğan parlaklık kaybolacaktır. Ayrıca eskiyipte parlayan pantolonlarınızdaki
Bu parlaklığı gidermek için ütü bezini sirkeli suyla ıslatın sonra çok sıcak suyla ütüleyin.
Parlaklığın tamamen kaybolduğunu göreceksiniz.

52)KAHVE LEKESı NASIL ÇIKAR
Beyaz sabunu ılık suda köpürtün. Lekeli bölgeyi bu suyla yıkayıp durulayın.

53)KAHVERENGı AYAKKABILARIN TEMıZLıĞı NASIL YAPILMALI
Rengini değiştirip siyaha boyamak isterseniz önce çiğ patatesle ovalayın, sonra siyah cila sürün.

54)KAPILARINIZI CıLA YAPARKEN
Cila olmasını istemediğiniz yerlere vazelin sürün, buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz.

55)KAPTA BıRıKEN KıREÇ NASIL TEMıZLENıR
Su kaynattığınız kaptaki kireci temizlemeniz için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın tertemiz olur.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
56)KARBONATLA NELER YAPILIR
*Yanmış tencereyi kolayca temizlemek için , tencerenin dibini bir parmak suyla doldurun.
3 çorba kaşığı karbonat ekleyip 5 dakika kaynatın. Sonra tencereyi bulaşık deterjanıyla
yıkayın.
*2 Kaşık karbonatı 2 bardak sıcak suda eritin. Temiz bir bezi suya batırıp buzdolabının
içini silin. Karbonatlı sıcak su en inatçı kirleri hatta yüzeye yapışan yağları bile kolayca
çıkaracaktır.
* Rengi solan halıları karbonatlı suyla silerek canlandırabilirsiniz.
*Gümüş eşyaları karbonatlı suyla ovun. Ancak önce eşyanın iç tarafını ovup deneyin.

57)KıRLER
Kirler bakteri ve mikropların beslenmeleri için en iyi ortamı oluştururlar. Kir parçacıkları çoğunlukla mikroskobik büyüklüktedir. Katı, yarı katı ve sıvı halde bulunabilirler. Kirin materyal üzerine yapışması;kirin cinsine, kirin büyüklüğüne, ve zamana bağlıdır.

Görünüş ve sağlık bakımından istenmeyen ve zararlı olabilen kir çeşitleri 4 şekilde guruplandırılabilir.

1-Oluşumuna göre kirler
2-Görünüşüne göre kirler
3-Temizlenme şekillerine göre kirler
4-Kaynağına göre kirler

A-OLUŞUMUNA GÖRE KıRLER : Bu kir gurubunda kir maddesinin özelliği dikkate alınmaktadır. Buna göre kirler gevşek, yapışkan ve partikül şeklinde guruplandırılmaktadır.

Gevşek Kir

Gevşek kir her çeşit yüzeye yapışmayan kirdir.(Taş,Kum,Çakıl, gazete kırpıntıları, sigara izmariti, tahta talaşı gibi) Temizlenmesi kolay bir gurubu oluşturur. Temizliği için mop elektrikli süpürge ve el süpürgesinden yararlanılır.

Yapışkan Kir
Temiz yüzeylere yapışmış her çeşit elementlerdir. Bu tür kirler suda çözülebilen kirler(çamur,yiyecek,içecek gibi) ve çözücüde çözülebilen kirlerdir.(yağ motor yağı, tebeşir gibi) Kimyasal temizlik ve ıslak temizlikle giderilmesi mümkün olan kirlerdir.

B- GÖRÜNÜŞÜNE GÖRE KıRLER : Burada kirli maddenin dışarıdan görünüşüne göre yapılan bir guruplama söz konusudur. Bu guruptaki kirlere toz leke ve pas örnek olarak verilebilir.

TOZ
Havada serbest olarak yüzen kuru kirdir. Her tip yüzeye konarak açığa çıkar, yüzeylerin mat ve kötü görünmesine , kötü kokmasına neden olur. Tozlar,sıvı, buhar ve yağ ile temas ederse yüzeylere yapışırlar. Kısa periyotlarla tozların silinmesi gereklidir.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
58)KOYU RENK AYAKKABILAR
Üzerlerindeki lekeleri alkole batırılmış bezle silin. Lekeler yok olacağı gibi ayakkabılarınız pırıl pırıl olacaktır.

59)KRıSTALLERıN PARLAMASI ıÇıN NE YAPMALI
Kristallerin ışıl ışıl parlaması için yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın.
Bu işlem kristalleri parlatacaktır.

60)KUMAŞ ÜZERıNDEKı BOYA LEKELERı
Leke henüz oluşmuşsa , yani tazeyse en etkili temizleyici madde terebentindir.
Leke kurumuşsa sabunlu suyla yıkayın ve birkaç saat bu suda bırakın. Boya iyice yumuşayınca bir bıçakla kazıyın, sonra terebentinle silin.

61) KUMAŞTA LEKE ÇIKARICI ıZı KALMAMASI ıÇıN NE YAPMALI
Bir kumaşı benzin ya da başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir suyla
silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.

62)KÜÇÜK YANIKLAR ıÇıN NE YAPMALI
Küçük yanıklar için ; Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun . Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.

63)LAVABOYU NASIL TEMıZLEMELı
Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler , hemde kokuları giderir.

64)LEKE ÇIKARMA SANATI
Yünlü pamuklu ipekli kumaşlar için elinizin altında sihirli leke çıkarıcıyı biliyormusunuz.
Kuru fasulyanın haşlama suyu, içine tuz katılmadığı taktirde mükemmel bir temizleyicidir.

65)LEKELER
Leke yiyeceklerin suyun herhangi bir sıvı veya boyanın dökülmesiyle yüzeyin renginin değişmesidir.Kimyasal çözücülerle emici tozlarla , ağartıcılarla sabun ve su ile sentetik deterjanlarla asit alkali veya yağ çözücülerle çıkarılabilirler. Eskimiş lekeler her zaman çözülmeyebilirler. Fakat lekenin yeni olduğu biliniyorsa şu yol takip edilmelidir;
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
•Emmesi için pudra
•Çözmesi için çözücü deterjan
•Asit veya alkali ile lekeyi çıkarmak gerekir.
•
66)LıMON LEKESı NASIL ÇIKAR
Mutfak tezgahınız mermer ise kola, sirke, kesilmiş limon , portakal ya da soğan gibi asit içeren her şeyi tezgahtan uzak tutmalısınız. ınatçı lekeler varsa amonyaklı suyla silip durulayın.

67)MAKAS VE BIÇAKLARDAKı PAS LEKESıNı NASIL ÇIKARIRIZ
Makas ve bıçaklardaki pas lekesini en iyi çıkarma yöntemi gazdır. Pas olan yeri birkaç defa gaza batırılmış bir bezle silin. Sonra da yünlü bir kumaş parçasıyla kurulayın.

68)MANGAL IZGARANIZIN TEMıZLıĞı NASIL YAPILIR
Mangal ızgaranızı temizlemek zordur. Ilıkken camsille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz.

69)MEYVE LEKESı NASIL ÇIKARILIR
3 Çay kaşığı karbonatı 1 fincan soğuk suda eriyinceye kadar karıştırın ve lekeli bölgeye sürün.

70)MEYVE SUYU LEKESı NASIL ÇIKAR
Örtünüze veya elbisenize meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır.

71)MUM LEKELERıNı ÇIKARMAK ıÇıN
Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika
bekleyin, sonra nemli bir bezle siliniz.

72)MUSLUKLARI DAHA ıYı NASIL TEMıZLERıZ
Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin, sonuç daha
mükemmel olacaktır.

73)MUTFAK DUVARLARININ TEMıZLıĞı NASIL YAPILIR
Mutfak duvarları için kullanacağınız suya bolca tuz ilave edin, böylece duvarlardaki yağ ve is lekelerini kolayca çıkarabilirsiniz.

74)MUTFAK EŞYALARININ ETıKETLERıNı YOK ETMEK ıÇıN
Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.

75)ODANIZIN MıS GıBı KOKMASINI ıSTERSENıZ
Ampulün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız , ampul yandığında mis gibi kokacaktır.

77)PAMUKLU GıYSıLERıN ÇEKMEMESı ıÇıN NE YAPMALI
ılk yıkamada bir gece soğuk suyun içerisinde bekletin, sonra yıkayın çekmeyecektir.

78)PANCAR LEKESı NASIL ÇIKARILIR
Bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yere yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir.

79) PARLAKLIĞINI KAYBEDEN ÇELıK TENCERELER NASIL PARLATILIR
Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir
bez parçasıyla parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur.

80)PARLAKLIĞINI YıTıRMıŞ SÜRAHıYE NE YAPILMALI
Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski parlaklığını kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış
gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup sıkı sıkı sallayın.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
81)PARLAYAN KUMAŞLARA NE YAPILMALI
Etek ve pantolonlarınızda parlaklıklar oluşuyorsa bu kısımları yeni kesilmiş bir patatesle iyice ovalayın kuruduktan sonra fırçalayabilirsiniz. Parlaklıktan eser kalmaz.

82)PARMAK ıZLERı HAKKINDA GENEL BıLGı
Duvarın boyasına zarar vermeden parmak izlerinden kurtulmak mümkündür. ızleri kesilmiş patates parçasıyla ovunuz.
Parafine buladığınız bir bezle silerseniz parmak izlerinin çıktıklarını görürsünüz.

83)PASLANMA
Hava su ve yiyeceklerin yüzeyler (genellikle ****ller)arasındaki kimyasal işlem sonucu meydana gelen bir tabaka veya lekedir. ****le bağlı olarak renk değiştirir. Demir rengi kahverengi, bakır rengi yeşil, gümüş, altın aliminyum rengi siyah renktir. Paslanmalar uygun bir asitle veya ovucu tozla ovmakla çıkarılabilir.

C-TEMıZLENME ŞEKıLLERıNE GÖRE KıRLER

Bu guruplandırmada ise kirlerin yüzeylerden uzaklaştırılmalarında kullanılan yöntem esas alınmaktadır. Bu kritere göre oluşan kirler şunlardır;
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
SU ıLE TEMıZLENEN KıRLER
Bu kir gurubunda suyla yıkanarak ya da silinerek temizlenen kaba kir şeker yağ tuz kan ve nişasta türü kirler bulunur.Kirlerin önemli bir kısmı bu gurupta yer alır.Kiri oluşturan maddelerin çoğu iyi bir yıkama işleminde su yıkama maddesi ısı ve mekanik hareketin etkisiyle büyük oranda temizlenir.

AĞARTILABıLEN KıRLER

Ağartılarak temizlenen boyar maddeli kirlerdir. Meyve çay kahve şarap kola yemek sosu gibi kirler bu guruba örnek olarak verilebilir. Boyar maddelerin okside edilerek parçalanması sonucu lekelerin beyazlatılmasıyla temizlenmiş olur.

ASıTLERLE ÇIKAN KıRLER

Pas kireç ****l lekeleri gibi asit temizleyicilerle çıkan kir gurubudur. Yerleşmiş kalsiyum ve magnezyum tuzlarının diğer maddelerle birleşmesinden oluşur. Bunların temizlenmesi ise çamaşır elyafına zarar vermeyecek asidik maddelerle yapılan özel yıkama işlemi ile giderilir.

SOLVENTLERLE ÇIKAN KıRLER

Makine yağları mumlar, kozmetik boya gibi kirler eritilerek çıkartılabilecek kirlerdir. Bu kirler su ve yıkama maddeleriyle çözülmeyen kirlerdir. Bunların giderilmesinde perkloretilen , trikloretilen , florakarbon, ve ağır benzin gibi maddeler kullanılır. Bu temizlik maddelerinin kapalı mekanlarda kullanılması sakıncalıdır.

ÖZEL LEKE ÇIKARTMA ıŞLEMı GEREKTıREN KıRLER
Bu guruba giren kirler yıkama ağartma ve yardımcı yıkama maddeleri ve solventlerle çözülmeyen leke türü kirler olup ayrı bir uzmanlık dalı olan özel leke çıkartma işlemini gerektirir. Bu guruba tükenmez kalem ayakkabı boyası ruj lekesi örnek olarak verilebilir.

C-KAYNAĞINA GÖRE KıRLER
Burada kirlerin geldikleri kaynak dikkate alınarak guruplama yapılmaktadır. Bu kritere göre guruplanan kirler şunlardır;
*Vücuttan kaynaklanan kirler(deri hücreleri,ter,cilt yağları)
*Çevreden atmosferden gelen kirler (toz is yakıt artıkları , yemek artıkları)
*ışyeri koşullarından kaynaklanan kirler(hastane,ilaç,kan,yağ,meyve ,çay,şarap)

GÜNÜMÜZDE SIKÇA KARŞIMIZA ÇIKAN KıR TıPLERı ŞUNLARDIR;
*Çay,Kahve,Meyve suyu,mürekkep,yağ gibi lekeler, deterjanlı (alkali) bir solüsyonla yüzeyden uzaklaştırılabilir.
*Boya (sentetik) madeni yağ gibi lekeler, yüzeye zarar vermeden solvent yardımıyla çıkartılabilir. Fakat solvent çevre sağlığına zararlı olduğu için mekanik ovma maddeleri ile temizlik yapılabilir.
*Kireç pas gibi reaksiyon sonucu meydana gelmiş leke ve tortular ancak asidik solüsyonlarla ortamdan uzaklaştırılır.
*Küf mantar bakteri ve mikroorganizmaları ortam ve yüzeylerden uzaklaştırıp yok etmek ancak dezenfektan solüsyonlarla mümkün olmaktadır.

84)PVC PENCERELERıN TEMıZLıK VE BAKIMI NASIL YAPILIR
Bazı penlerde koruyucu bandın uzun süre güneşe maruz kalması nedeniyle profil yüzeye kaynadığı görülmektedir. Bu durumu ortadan kaldırmak için bantları serin havada çıkarmak gerekir, aksi halde 55 dereceye kadar ısıtılmış ince bir yağın bant yüzeyine sürülerek 4-5 saat bekletilip sonra çıkartılması daha uygun olacaktır.
PVC sistemleri çözücü veya ağartıcılarla temizlenmemelidir..

85)RENKLı GÖMLEKLERıN CANLI OLMASI ıÇıN NE YAPMALI
Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur.

86)RUGAN AYAKKABILAR
Çatlamalarını önlemek için zeytinyağı veya vazelin sürün. Sıcaklık çatlamalarına neden olacağı için serin yerde saklayın.

87)SARARMIŞ MERMERLER NASIL TEMıZLENıR
Mermerin can düşmanı sıcak ütü, tencere gibi eşyanın üstüne konmasıdır. Sararmış mermerler için en iyi beyazlatma yolu bol tuzlu limon suyuyla ovmaktır. Sözünü ettiğimiz eriyikle ovulan mermer durulanıp pamuklu bir bezle parlatılırsa ilk günkü haline dönecektir.

88)SARIMSAK KOKUSU NASIL GıDERıLıR
Sarımsak yedikten sonra birkaç maydonoz yaprağı çiğnemek kokuyu alır, eldeki sarımsak
kokusunu gidermek için ise ellerinizi limon suyu ile ovalamanız gerekmektedir.

89)SATIN ALDIĞINIZ PLASTıK VE CAM EŞYALARIN ETıKETLERı ÇIKMIYORSA NE YAPMALI
Etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletin . Bir bez ile ovalayıp yıkayın. Üzerinde hiçbir leke ve çizilme oluşmayacaktır.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
90)SıRKEYLE NELER YAPILABıLıR
Sirke her türlü temizlikte yardımcıdır.
*Ellerinizdeki meyve lekelerini çıkarır.
*Ütüyü kireçten arındırır.
*Renkli çamaşırların rengini korur.
*ınatçı lekeleri çıkarır.
*Giysilerdeki sigara lekesini yok eder.
*Cildi temizler.
*Pas lekelerini giderir.
*Formika yüzeyleri parlatır.
*Bakır eşyaları parlatır.
*Mutfak dolapları ve buzdolabını temizleyip dezenfekte eder.

91)SPOR AYAKKABILAR
Benzine batırılmış , eski diş fırçasıyla temizleyin.

92)SÜET AYAKKABILAR
Süet ayakkabıların dökülen tüylerini kabartmak için onları su buharına tutun. Sakın ıslak iken fırçalamayın. ıyice kuruyunca tel fırçayla fırçalayın.

93)SÜRAHıNıN DıBı KıR TUTMUŞ ıSE NE YAPMALI
Sürahinizin dibi kir tutmuş ise , içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz
olacaktır.

94)SÜT ŞıŞELERıNıN TEMıZLıĞı NASIL YAPILMALI
Süt şişelerinin dibini temizlemek için tuz ve sirke karışımını şişeye ilave edip iyice
karıştırınız.

95)ŞARAP LEKESı NASIL ÇIKARILIR
Oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın.

96)TAZE CEVıZ LEKESı NASIL ÇIKARILIR
Taze ceviz lekesini çıkarmak için eller önce bir iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla
ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.

97)TEFLON TAVADA OLUŞAN LEKELER ıÇıN NE YAPMALI
Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat
ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın.

98)TEMıZLıK MADDELERı
ÇÖZÜCÜLER : Soda , Su, Benzin, Gazyağı, Alkol
TEMıZLEYıCıLER : Sabun ve sentetik temizleyiciler (deterjan)
OĞUCULAR VE EMıCıLER : Tuz, Ovucu tozlar, Talk pudrası vb.
ALKALıLER : Amonyak, Karbonat, Soda vb.
ASıTLER : Limon suyu, Sirke, Okzalik asit, Tartarik asit, Tuz ruhu
AĞARTICI VE DEZENFEKTANLAR : Hidrojen peroksit,(oksijenli su), Klorlu ağartıcılar (çamaşır suyu), naftalin vb.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
99)TEMıZLıK NEDıR
Genel temizliğin bilinen 4 ana amacı vardır.
*Yaşanabilir temiz ortamlar yaratmak.
*Mekanları her zaman kullanıma hazır hale getirmek
*Ortamdaki yüzeylerin , kaplamaların ömrünü uzatmak ve korumak
*Mikroorganizmalardan arındırılmış güvenli hijyenik bir ortam yaratmak, bulaşıcı hastalık ve benzerlerinin yayılmasını önlemek, bakteri ve mikroorganizmaların transfer riskini sıfıra indirmek.
Bir alana tam olarak temiz denilebilmesi için görünen kirlerin yanı sıra görünmeyen kirlerin de yok edilmesi gerekir.
TEMıZLıK 5 Ana gurupta incelenebilir;
*Fiziksel temizlik; Yüzeylerin toz,çöp, döküntü vb. görünen kirlerden arınması.
*Kimyasal temizlik ;Yüzeylerin temizlenmesi amacıyla çeşitli kimyasal maddelerin kullanılması.
*Bakteriyolojik temizlik;Gözle görülmeyen hastalık yapabilen çeşitli patojen mikroorganizmaların yüzeylerden temizlenmesi.
*Osmolojik temizlik; Ortamda kokuya neden olan, görünen ve görünmeyen kirliliklerin giderilmesi,
*Entomolojik temizlik; Ortamda haşere olmaması için yapılan temizlik ve kontrol.

100)TER LEKESı NASIL ÇIKAR
Koltuk altlarında oluşan lekeyi beyaz şaraba batırılmış bezle silin
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
101)TOZ BEZLERı
Eğer toz bezleri sildiğiniz yüzeye toz bırakıyorsa her toz alışınızdan sonra durulama suyuna bir miktar gliserin koyun . Bir daha ki sefe toz beziniz toz bırakmayacaktır.

102)TUTKAL LEKESı NASIL ÇIKARILIR
Tutkal lekelerinizi çıkarmak için sirke ile ıslatıp bol su ile durulamalıdır.

103)TÜL PERDENıZı NASIL YIKAMALISINIZ
Tül perdenizi asla sıcak suda yıkamayın. Çamaşır makinanızın perde veya (hassas kumaş)
proğramını kullanın.

104)ÜST ÜSTE KONULAN BARDAKLAR ÇIKMIYORSA NE YAPMALI
Üst üste koyduğunuz bardaklar yapışıp çıkmıyorsa bir leğenin içerisine koyun. Üstteki bardağın içerisine buz koyup leğenin içerisine yavaş yavaş sıcak su koyun. Bardakların kolayca çıktığını göreceksiniz.

105)ÜTÜ ALTLARI NASIL TEMıZLENıR
Ütünüzün altının pırıl pırıl olmasını istiyorsanız temiz bir kağıt parçası ve biraz diş macunuyla bunu sağlayabilirsiniz. Kağıdı ıslatıp ütünüzün altını silerseniz yanlarınıda birazcık diş macunuyla ovun, sonra kuru bir kağıtla kurulayıp parlatın.

106)ÜTÜ YAPMAYI KOLAYLAŞTIRMAK ıÇıN NE YAPMALI
Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için ütü masasının kılıfının altına aliminyum folyo koyun. Sıcağı geri yansıtacağından ütü yapmak daha kolay olacaktır.

107)ÜTÜDE SARARAN ELBıSELERE NE YAPMALI
Ütüde sararan elbise hemen oksijenli suyla silinirse sararan yerler kaybolur
108)VERNıKLı AYAKKABILAR
Süt ve limon suyu en tesirli temizlik maddesidir.

109)YAĞLI ŞıŞELER NASIL TEMıZLENıR
Daha önce içerisinde yağ durmuş olan şişeleri temizlemek için içerisinde sirke ile parça halinde kaya tuzu atılmalı iyice sallanmalıdır, şişelerin pırıl pırıl olduğu görülecektir.

110)YENı ALDIĞINIZ KAZAĞIN TÜYLENMEMESı ıÇıN NE YAPMALI
Yeni aldığınız kazağın tüylenmemesi için bir naylon torbaya koyarak 24 saat buzdolabının buzluğunda bekletin, tüylenmesi önlenir.

111)YUMURTA LEKESıNı ÇIKARMAK ıÇıN NE YAPMALI
Önce soğuk suda bekletmeli, sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
112)ZEYTıNYAĞI LEKESıNı ÇIKARMAK ıÇıN
Zeytinyağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine
gezdirilmelidir.

113)KEK KALIPTAN ÇIKMIYORSA NE YAPMALI
Pişirdiğiniz kek kalıptan çıkmıyorsa, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin.

114)BAKLıYATLARINIZIN BÖCEKLENMEMESı ıÇıN NE YAPMALI
Her türlü bakliyatın böceklenmemesi için muhafaza ettiğiniz kavanoz ya da bez torbanın içerisine 1-2 diş sarımsak ilave ediniz.

115)BALIĞI PıŞıRıRKEN RENGıNıN GÜZEL OLMASI ıÇıN NE YAPMALI
Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur.

116)BALIĞI RAHAT KIZARTMAK ıÇıN
Balığı kızartma yapacaksanız temizleyip iyice yıkayın. Kağıt havlu ile kurulayın.Balık ıslak olursa yumurta ve una bulamakta zorluk çekersiniz. Üstelik kızartma işleminiz zorlaşır.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
117)BALIK ÇORBASI YAPARKEN NELERE DıKKAT ETMELıDıR
Balık çorbası yaparken , suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45-60 derecede kaynatın. Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerler olduğunu unutmayınız.

118)BALIK KOKAN TAVA NASIL TEMıZLENıR
Limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.

119)BALIK KOKUSUNU ÇIKARMAK ıÇıN NE YAPMALI
Yıkama suyunun içerisine bolca kahve telvesi atınız, sonra bolca durulayınız.

120)BALIN SAF OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ
Baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa içinde un veya nişasta var demektir.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
121)BAYAT EKMEKLERı NASIL DEĞERLENDıRıRıZ
Bayat ekmeği ince ince dilimleyip üzerine sütü gezdirin ve kızgın yağda kızartın. Servis tabağına ekmek dilimlerini alıp üzerine dilimlenmiş domates ve rendelenmiş peynir serpiştirip sıcak olarak servis yapın.

122)BıSKÜVıLER YUMUŞAMIŞ ıSE NE YAPMALI
Bisküviler yumuşamış ise onları birkaç dakika fırınlamak gerekir

123)BıSKÜVıNıN TAZE KALMASI ıÇıN NE YAPMALI
Bisküvi kutusuna ekleyeceğiniz 1-2 kesme şekerle bisküvilerin uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

124)BÖREĞıN KIVAMINDA PıŞMESı ıÇıN
Hazırladığınız yufkalı böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız , fırına koymadan önce keskin bir bıçakla iri dilimler halinde kesin ve oda ısısında en az yarım saat bekletin.

125)BÖREĞıN LEZZETıNı ARTTIRMAK ıÇıN
Tepside yufka böreği hazırlarken , daha leziz ve kıvamında olmasını istiyorsanız, böreği hazırlayıp pişirmeden önce buzdolabında birkaç saat bekletin.

126)BÖREĞıN ÜZERıNıN KIZARMASI ıÇıN NE YAPILIR
Böreğin üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa biraz
yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk aldığını göreceksiniz.

127)CEVıZLERıN KABUKLARINI KOLAYCA AÇABıLMEK ıÇıN NE YAPMALI
Onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktır.

128)ÇATLAYAN YUMURTALARI NASIL KAYNATIRIZ
Çatlayan yumurtaları aliminyum folyoya sararak kaynatabiliriz.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
129)ÇAY NASIL ıYı DEMLENıR
Çayı demledikten sonra en fazla 10 dakika daha kısık ateşte bırakın. Çünkü demlenen çay uzun süre kaynarsa içindeki bazı maddelerin oranı değişir ve çayın tadı bozulur.

130)DOMATES SALÇANIZ ÇOK EKŞı ıSE NE YAPMALI
Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı tatlandıracaktır.

131)DOMATESı KOLAY SOYMAK ıÇıN NE YAPMALI
Bıçağın sırtıyla kabuklar soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika
bekletilir.

132)DONDURULAN BUZUN PARLAK OLMASI ıÇıN NE YAPILMALI Buz dondururken; suyu kaynatın soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır, bu da buzun mat görünmemesini sağlar.

133)EKMEĞıNıZ KÜFLENıYORSA NE YAPMALI
Ekmek dolabını 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
134)ETıN YUMUŞAK OLMASINI ıSıTYORSANIZ
Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız, eti pişirmeden önce limon suyuna bulayıp bekletin. Birkaç damla limon suyu ile et daha yumuşak ve lezzetli olur, daha çabuk pişer , bir diğer yol ise eti yoğurtla karıştırmak.

135)FIRINDA PATATESıN DAHA KOLAY PıŞMESı ıÇıN NE YAPMALI
Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin, daha kolay
pişecektir.

136)FIRINDA TAVUĞUN DAHA ıYı KIZARMASI ıÇıN NE YAPMALI
Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine
bastırarak sürün, diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin, tavuğunuz nar gibi
kızaracaktır.
Ayrıca 2 çorba kaşığı yoğurdu , sulandırılmış bir çorba kaşığı salçayı ve birazda
zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırın. Fırına koymadan önce tavuğun her
tarafına sürün .Çok daha lezzetli olacaktır.

137)KABARIK OMLET YAPMAK ıÇıN NE YAPMALI
Kabarık omlet yapmak istiyorsanız , bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır
unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet
yapmış olacaksınız
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
138)KARNABAHAR NASIL BEYAZ OLUR
Karnıbaharı pişirmeden yarım saat önce tuzlu soğuk suda bekletirseniz kar gibi beyaz kalır.

139)KARNIBAHAR PıŞıRıRKEN ÇIKAN KOKUYU NASIL YOK EDERıZ
Karnıbahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve
iki kaşık sirke ilave edip suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra , içine
sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.

140)KAYNAYAN SÜTÜN DıBıNE YAPIŞMAMASI ıÇıN NE YAPMALI
Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine tutmaz.

141)KEBAPIN LEZZETLı OLMASI ıÇıN NE YAPMALI
Kebap yapmak üzere aldığınız etin lezzetli pişmesini istiyorsanız doğradıktan sonra üzerine pişmiş süt dökün, bir süre beklettikten sonra yemeğinizi yapın.
 
Üst Alt