Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Temizlik,inatçı lekerler, giyim, yemek, içevek Püf Noktaları.

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
koltuk-y%C4%B1kama.jpg




Gıdalar dahil birçok alanda karşımıza çıktığı gibi, koltuklarımız da bazen küf lekesiyle karşılaşabiliyoruz. Daha çok depolarda beklettiğimiz koltuklarda oluşsa da, kullanımda olan koltuklarımızda da küf lekeleri oluşabilir.

Küfün ana nedeni rutubettir. Küf mantarı rutubetli ortamlarda kolayca çoğalır ve can sıkıcı lekeler halinde karşımıza çıkar. Eğer evimiz çok güneş ışığı almıyorsa ve rutubet sorunu da varsa küfler için ideal bir ortam oluşmuş demektir.

Koltuktaki küf lekesi nasıl çıkar?
“Koltuklarımda oluşan küf lekelerini nasıl yok edebilirim” diye düşünüyorsanız, işte aradığınız cevap:

Küf lekelerinin dağılmaması için altına bir gazete kağıdı serelim. Kumaşa zarar vermeden lekeyi sert bir fırçayla fırçalayalım. Fırçada kalan küfleri de gazeteye silkeleyelim kağıdı toplayıp atalım.
1 litre ılık suya 1 çorba kaşığı sıvı sabun koyalım. Süngerle güzelce köpürtelim. Süngerle köpüğü alıp lekenin olduğu yere köpüğü uygulayalım. Bu noktada size farklı karışımlar da önermek istiyoruz: Eğer dilerseniz 1 litre ılık suya 2 çorba kaşığı sirke ekleyebilir ya da 1 litre ılık suya 2 çorba kaşığı amonyak ilavesi yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin elinizdeki malzemelere göre oluşturabileceğiniz bir karışımdır.
Sonrasında küf lekesini süngerle güzelce ovalım ve temiz bir bezle durulayalım.
Koltuğumuzu güneş gören ve çok iyi havalanan bir noktaya çekelim. Mümkünse camları açıp cereyan yaptıralım.
Koltuğu küf karşıtı spreyle güzelce spreyle yelim ve kurumaya bırakalım.
Koltuğunuz tertemiz olacaktır.​
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
Parke, modern evlerin vazgeçilmezi haline gelmiş bir yer döşemesidir. Parkeler ahşap malzemeden yapılmaktadır. Parkenin laminat parke, lamine parke ve masif parke olmak üzere 3 çeşidi bulunur. Laminat parke günümüzde en çok kullanılan parke çeşididir. Hem daha ekonomik, hem de daha çevreci bir parkedir. Kağıt ve ağaç reçinesi kullanılarak yapılır. Lamine parke ise ahşap tabakaların birbirine yapıştırılması şeklinde yapılır. Bu parkeler çoğunlukla üç ayrı tabakadan oluşurlar. Masif parkeler ise geleneksel parkelerdir ve ahşabın kurutulmasıyla kullanılırlar. Diğer parkelere göre fiyatı yüksek olan masif parkeler, çok dayanıklı malzemelerdir.

Ahşap hem şık görünümü hem de kolay kullanımı yüzünden tercih edilmektedir. Temizlenmesi kolay olan parke, artık neredeyse her evde yerini almıştır. Parke, doğal olması nedeniyle, aynı zamanda sağlıklı bir malzemedir. Parkelerin, evin ısı yalıtımında da önemli bir rolü vardır.


Parkeler nasıl temizlenir?

Parkeleri temizlemek ve parlatmak için, ahşap temizleyicileri kullanabilirsiniz. Doğal yollar kullanmak istiyorsanız da Arap sabunu ve sirke size yardımcı olacaktır. Parkeyi silerken mikro fiber bez kullanırsanız, sonucun çok daha verimli olduğunu göreceksiniz. Ayrıca parkeleri uzun süre ıslak bırakmamak gerekir. Suyla uzun süre temas etmesi ahşabın kabarmasına neden olacaktır. Parkenizi belli aralıklarla temizlerseniz, yıpranmanın önüne geçebilirsiniz. Parke ayrıca halıya göre çok daha rahat temizlenir ve daha hijyenik bir malzemedir. Yeni yapılan evlerde artık, her zaman parke kullanılmaktadır. Yukarıdaki yöntemleri uygulayarak parlak ve göz alıcı parkelere sahip olabilirsiniz.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
Bir evde meydana gelebilecek olan en can sıkıcı durumlardan birisi de tıkanan lavabo giderleridir. Birçok kişinin başına gelen bu talihsiz olay bu yazıyı okuduğunuza göre sizin de başınıza gelmiş demektir.

Öncelikle artık günümüzde teknoloji çok büyük oranda ilerleme kaydetmiştir. Hayatamızın her alanına giren teknoloji çeşitli gider borularımıza dahi girmiştir. Şimdi biz sizlere bu yazımızda evde kendi imkanlarınızla tıkanan lavaboları açabilmeniz için lavabo açma yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz.

Aşağıda anlatacağımız yöntemler ile pratik bir şekilde tıkalı lavabo borusu nasıl açılır bunu öğrenmiş olacaksınız. Ancak deneyeceğiniz yöntemler ile tıkalı olan lavabonuzu açamazsanız bu işi profesyonel olarak yapan bir firmayı çağırarak lavabonuzu veya çeşitli gider borularınız teknolojik aletlerin yardımı ile açtırınız.

Bu işi ehil olmayan kişiler yaparlarsa evinizde birçok yeri kırıp dökeceklerdir. Bu sebeple bu konuya mümkün mertebe dikkat ediniz.

Önce Lavabonun Tıkanmasına Karşı Tedbir Alınız!

Tıkanmış olan herhangi bir lavabo kolay veya zor bir şekilde mutlaka açılır. Ancak ilk önce lavabonun tıkanmasını önlemek gerekir. Peki bunun neye dikkat etmek gerekir?

Lavabonuzun içine çay tanelerinin kaçmasını önleyin.

Bulaşıkları küvette yıkarken başta pirinç taneleri olmak üzere diğer tanelere dikkat edin.

Aşrı yağlı bulaşıkları yıkadıktan sonra lavaboya kaynar su dökün ki yağlar donarak gideri tıkamasın.

İlla lavabonuzun tıkanmasını beklemeyin. Arada bir lavabo açıcı satın alarak lavabonuza dökün

Yine küvettin içerisini iyice su ile doldurduktan sonra pompa ile baskı yaparak suyu basınçlı bir şekilde gidere yönlendirin

Peki Tıkanmış Olan Lavabo Nasıl Açılır?

Öncelikle lavabo açmak için doğal yöntem veya yöntemleri bilmeniz gerekmektedir. Bu yöntemleri kullandığınızda lavabonuz açılmış olacaktır. Bir de fiziksel imkanlarıkullanılarak tıkalı lavaboları açma yöntemi vardır.

Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

Karbonat ve sirke: Karbonatla lavabo açma yöntemi yaygın bir şekilde bilinen bir yöntemdir. Ancak buna bir de sirke ilave ettiğinizde işiniz daha çok kolaylaşacaktır. Tıkalı yere yarım bardak karbonat ile sirke dökünüz. Ardından da oraya kaynar su dökünüz. Eğer durum çok vahim değilse birkaç denemeden sonra açılacaktır.

Lavabo açma Teli: Eğer lavabonuzu yukarıdaki yöntem ile açamadıysanız lavabo açma teli kullanabilirsiniz. Bu tel her şekle girebilen bir teldir. Bu daha kesin bir çözümdür. Tıkalı olan yere bu teli zorladığınızda tıkalı yerler muhtemelen açılacaktır.

Artık tıkalı lavabo borusu nasıl açılır diye aklınızda herhalde bir soru işareti kalmamıştır. Ama yukarıda da belirttiğimiz gibi öncelikle lavaboyu tıkatmamak gerekir. Kolay gelsin.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
temizlik+%C5%9Firketleri+istanbul.jpg


Granitler çok çeşitlilik gösterdikleri için temizlikleri de cinslerine göre hassasiyet gerektiren bir iştir. Genellikle bir uzman tarafından yapılması gereken temizliklerinde çok çeşitli kimyasallar kullanılmakla beraber ayrıca birkaç ekipmana da ihtiyaç duyulur. Yinede evlerimizde bu değerli taşların temizlik bakım ve parlatılmasını kendimiz yapmak istiyorsak dikkat etmemiz gereken birkaç nokta bulunmaktadır.

Nelere dikkat etmeliyiz;
Öncelikle granit üstünde bulunan lekenin neye ait olduğu tespit edilmelidir. Lekelerin bulunduğu bölgelere ayrı ayrı işlem yapılmalı çünkü çok hassas bir taş olması sebebiyle granit üstünde bekleyen kimyasallar temizlik yapılması sırasında çabucak zarar verebilmektedirler.

Ayrıca derz araları dediğimiz granitin birleşme noktaları için kullanılan malzemenin de çok fazla temizlik kimyasalına maruz kalması durumunda deformelerin gözlemlenebileceği unutulmamalıdır.

Granit temizliği veya parlatılması konusunda kesinlikle evde yapılacak bir karışım kullanılmamalıdır. Granit temizliği ve bakımı için özel olarak geliştirilen ve temizlik malzemeleri satan dükkanlardan kolayca temin edebileceğiniz bileşenler kullanılmalıdır.

Bu konuda tavsiye edilebilecek tek husus alacağınız temizlik kimyasalının içinde çam yağı bulunmasıdır. Bu özellikteki temizlik malzemeleri graniti temizlemesinin yanı sıra özellikle parlatma işinde çok başarılı olacaktır. Ayrıca yine aldığınız temizlik malzemesi tanecikli yapıya sahip olmamalıdır. Granit taş olmasına rağmen yumuşak bir yapıya sahiptir ve bu tarzdaki temizleyiciler yüzeyi kolayca çizebilir. Evde kendi imkanlarınızla yaptığınız temizlik sırasında kullanacağınız bezinde yine aynı şekilde tanecikli bir yapıya veya çok sert kıllardan oluşmamış olmasına dikkat etmelisiniz.​
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
30 dakikada evinizi "temizmiş" gibi gösterin!

Kayınvalideniz aradı ve bir arkadaşıyla beraber sizde bir kahve içmek için yolda olduklarını söyledi! Eviniz dağınık ve temiz değil! Ne yapmalısınız? İşte size yarım saatten daha kısa bir zamanda evinizi "temizmiş" gibi gösterecek ipuçları

1. DAĞINIKLIĞI TOPLAYIN (Süre: 4 dakika)

Hızlı bir şekilde geçtiğiniz tüm odalardan etrafta duran dağınıklığı toplayın. Onları doğru yerlerine koymayı aklınızdan bile geçirmeyin! Direk bir tane dolabın içine tıkın. Etrafta olmaması gereken bazı şeyler şunlardır:

• Kataloglar, faturalar ve gazeteler
• Evcil hayvanınızın oyuncakları
• Çantalar ve ayakkabılar
• Spor malzemeleri
• DVD’ler
• Çocuğunun oyuncakları ya da boyama kitapları

2. SİLİN-OVUN (Süre: 10 dakika)

• Temizlik eldivenlerinizi geçirin ve tüm temizlik gereçlerini bir kovaya toplayıp gittiğiniz her yere yanınızda kolayca taşıyın:
• Tüm yüzeyler için uygun olan sprey temizleyiciyi mutfağınızın tezgâhına püskürtün ve bir kâğıt havlu yardımıyla silin.
• Cam temizleyici yardımıyla paslanmaz çelik minik ev eşyalarınızdan parmak izlerinizi yok edin.
• Yemek masasını, büfenin üstünü ve orta sehpasını nemli bir bez yardımıyla silin. (sadece tozları alıyorsunuz sakın fazla uğraşıp vakit kaybetmeyin)
• Banyo lavabosunu, tuvalet kapağını ve tezgâhı çok amaçlı dezenfektan püskürterek bir kere silin.
• Duşa kabinin ya da küvetin sadece dış kısmını da aynı spreyle silin ve mutlaka duşa kabin kapısını ya da duş perdesini kapalı tutun.
• Bir cam temizleyici ve bir parça gazete kâğıdı ile aynaları silin (garip ama işe yarıyor-kâğıt havlular beyaz hav bırakıyor )
• Bir dezenfektanı tuvaletinizin içine püskürtün ve tuvalet fırçasıyla hızlıca dağıtıp sifonu çekin.

3. TOZ ALIN (Süre: 5 dakika)

Orta sehpasını, televizyonu, müzik setini, duvardaki çerçeveleri ve büyük biblo ve süs eşyalarını tüylü bir toz alıcı yardımıyla hızlı bir şekilde gıdıklayın. Kıyafetlerinizdeki tüyleri ve saçları temizlemek için aldığınız yapışkanlı roll-on ile salonda baş hizasına gelen yastıkları tüy ve saçlardan arındırın.

4. BOŞALTIN (Süre: 2 dakika)

Lavabonun içinde gereksiz mutfak malzemeleri duruyorsa hızlıca bulaşık makinesine doldurun. Banyodaki çöpü boşaltın. Çöpü dışarı koyun.

5. YERLEŞTİRİN (Süre: 4 dakika)

• Temiz el ve yüz havluları asın, yeni bir kalıp el sabunu çıkartın. Oda kokusu sıkın.
• Fazla sandalye varsa salondan çıkartıp bir odaya koyarak kapıyı kapatın.
• Eğer şu anda yayılı olan masa örtüsü lekeliyse yenisini serin. Eğer yeni ve temizi yoksa tersini çevirin.
• Peçeteliği doldurun.

6. GÖSTERİN (Süre: 4 dakika)

• Misafir için aldığınız fincanları çıkartın, lekeli olup olmadıklarını kontrol edin.
• Yastıkları kabartın.
• Meyve varsa şık bir kâseye meyveleri doldurup orta sehpaya koyun!
• Işıkları kısın, ya da kokulu mum yakın.
• En mutlu ifadenizi takının ve kapıya bakın!
Sabah
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016

p%C3%A3%C2%BCf_334_4343324.jpg


1)AÇIK RENK AYAKKABILAR
Üzerindeki lekeler benzine batırılmış bir bezle silinirse yok olurlar.

2)AĞZI DAR ŞİŞE NASIL TEMİZLENİR
Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan biraz su bir kaşık pirinç katıp çalkalayınız.

3)AHŞAP MOBİLYA BAKIMI NASIL OLUR
TOZ ALMANIN İP UÇLARI : Toz alırken her zaman yumuşak bez kullanın. Toz doğru alınmadığı zaman mobilyanın yüzeyini çizecektir. Hiçbir zaman kuru bezle toz almayınız, aksi taktirde toz mobilyanın yüzeyinde mikroskobik çizikler bırakacaktır.
Mobilyanın yüzeyine eşit bir biçimde sprey sıkınız, ama çok fazla sprey sıkmamaya çalışınız.
Mobilyanın yüzeyini dairesel hareketlerle yumuşak ve temiz bir bezle siliniz.
Sonra güzel bir parıltı için kuru bir bezle mobilyanızı kurulayın.Ağaç vitrinler için önce bezin üstüne sprey sıkın , sonra toz alın.
Hiçbir zaman için mobilya bakımı için sabun ve su kullanmayın. Su mobilya cilasını bozar, ağacın içine sinip yapısını bozar , mobilyanın hasarlanmasına yol açar.

4)AHŞAP MOBİLYA NASIL PARLATILIR
Mobilyaların tozunu alırken , bir parça eski yünlü bezin üzerine biraz sıvı yağ damlatıp silin ve temiz bir toz beziyle parlatın. Ahşap eşyalarınızın pırıl pırıl parladığını göreceksiniz.

5)AHŞAP MOBİLYANIN DÜŞMANLARI : Güneş ışığındaki ultraviole ışınlar ağaç cilasını bozabilir. Mobilyalarınızı direk güneş ışığından kaçınacak şekilde düzenleyin.
Sıvı döküntüler hemen temizlenmedikleri taktirde mobilyaları bozabilir .İçecek bardakların altında bardak altlığı , vazoların altına küçük tabak koyun.
Sıcaklık cilanın üstünde beyaz leke bırakacak şekilde kimyasal değişikliklere yol açabilir. Sıcak tabak ve kapların altına koruyucu pedler koyun.
Yüksek nem seviyesi ağacın şişmesine yol açar. Alçak nem seviyeside ağacın nem kaybetmesine ve küçülmesine yol açar. Olaganüstü değişiklikler yamulmalara çatlamalara ve kırılmalara neden olabilir.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
6)ALÇI LEKESİ
Ilık sirkeye batırılmış bir bezle silin.

7)ALİMİNYUM TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
Kimi zaman aliminyum kaplarımız kirlenir ve lekelenir (özellikle bulaşık makinasında yıkadıktan sonra) bunların temizliğide kolaydır. İçinde kuzu kulağı pişirin veya süt kaynatın.
Bozulan rengi eski haline dönecektir. Biraz zeytinyağı ile bir kaç damla alkolü karıştırın ve yumuşak bir bezle aliminyum kaplarınıza sürün. Pırıl pırıl olacaktır.

8)ALKOL LEKESİ
Cilalı Ahşap üzerinde;
Lekeli yerleri bir mantar tıpasıyla silin veya terebentinle ıslatın , sonra parlatın.
Masif Ahşap üzerinde;
Eter veya benzinle temizleyebilirsiniz.
Leke çok inatçıysa çakmak benzinini deneyiniz.



9)ALTIN NASIL TEMİZLENİR
Bir litre suya 15 gr. Sabun rendesi ve 100 gr. Amonyak ilave edin. Temizlemek istediğiniz altın eşyalarınızı bu karışımın içerisinde 1- 2 saat kadar bırakın. Sonra soğuk suyla çalkalayın ve bir deri parçasıyla temizleyin.

10)AMPULLERİN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
En iyi temizleyici alkoldür. Ancak ampulun yüzeyi pütürlüyse bir kesilmiş soğan parçasıyla silin sonra nemli bir bezle temizleyin. Ampulü temizledikten sonra ışığı yakmadan üzerine bir iki damla parfüm sürün.Eviniz mis gibi kokacaktır.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
11)AYAKKABIDAKİ LEKELER
SU LEKESİ; Boyamadan önce vazelin sürün.
KÜF LEKELERİ; Bir bezle gliserin sürerek lekeleri silin.

12)AYNALARA SİNEK KONMASINI NASIL ÖNLERİZ
Aynayı temizlediğiniz son suya alkol katarsanız sineklerin konmasını engellemiş olursunuz.

13)BANYO TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
Banyonun tertemiz olmasını istiyorsak , haftada bir kez sıcak sirkeyle yıkamak gerekir. Sirkeyi ateşte kaynattıktan sonra banyonun içine dökerek bir bezle iyice silmek gerekir, daha sonra suyla yıkanır.

14)BAZI KİMYASALLARI NASIL TEMİN EDEBİLİRİZ.
AMONYAK = Eczanelerde satılır.
BEYAZ İSPİRTO(Metil Alkol) = Eczanelerde ve kimyevi madde satıcılarında bulunur.
PERKLORETİLEN = Kuru temizleme sıvısıdır. Kuru temizlemecilerde ve kimyevi madde satıcılarında bulunur.
POTASYUM OKSELAT = Eczanelerde veya kimyevi madde satıcılarında bulunur.

15)BEYAZ BOYALI TAHTA KAPI VE PENCERELERİN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI
Birkaç soğanı iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın. Biraz soğuyunca temizlenecek yerlere bir bezle sürün.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
16)BEZ PABUÇLARIN TEMİZLENMESİ ZOR OLUYORSA NE YAPMALI
Pabuçları bir yastık kılıfının içerisine koyun. Kılıfın ağzını kapayın ve çamaşır makinasında
Yıkayın. Yeni gibi olacaktır.

17)BİBERON NASIL TEMİZLENİR
Biberonun dibinde kalan süt ve mama kalıntılarını temizlemek için biberonun içine biraz kağıt havlu veya kağıt peçete atıp biraz su ilave edin ve çalkalayın. Sonuca şaşıracaksınız.

18)BİLGİSAYAR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
Tüm fiş ve kablolar çekildikten sonra bilgisayar temizleme köpükleri veya temizlik deterjanları ile silinerek yapılmalıdır. Bilgisayar içerisine sıvı kaçmamasına dikkat etmeli ve temizlik bittikten yarım saat sonra çalıştırılmalıdır.

19)BÖCEK ÖLÜLERİ LEKE YAPMIŞSA
Beyaz çamaşırlar : Çamaşır suyuyla yıkayın.
Renkli Kumaşlar : Lekeyi ılık suyla ıslatın, sonra amonyaklı suyla fırçalayın.

20) BULAŞIĞIN DAHA TEMİZ OLMASI İÇİN
Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
21)BUZDOLABININ NEMİNİ ALMAK İÇİN NE YAPMALI
Buzdolabındaki nemi almak için , dolaba içi tuz dolu bir kap konulur.

22)BUZDOLABINIZDAKİ KÖTÜ KOKULARI NASIL ÖNLERSİNİZ
Buzdolabınızdaki yiyecekler zamanla hoş olmayan kokular yaratabilirler. Bunu önlemek için buzdolabınızın içine vanilyaya batırdığınız pamuk koyarsanız hem kötü kokuyu önlemiş hemde yiyeceklerinize zarar verebilecek kokuları yok etmiş olursunuz.

23)CAM KIRINTILARINI TEMİZLEMEK İÇİN NE YAPMALI
Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz, bunu da temizlemek için ıslak pamuk kullanmanız yeterli olur.

24)CAM SİLERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ
Cam silerken silme suyuna tuz koyulduğunda daha kolay temizlenir ve daha temiz olur.

25)CAM ÜZERİNDEKİ BOYA LEKELERİ NASIL ÇIKARTILIR.
Eğer lekeler küçükse, bunları jiletle kazıyarak çıkartabilirsiniz.
Daha inatçı ve büyük boya lekelerini önce alkolle ıslatın, sonra jiletle kazıyın.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
26)ÇAMAŞIRDAKİ PAS LEKESİ NASIL ÇIKARILIR
Lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir.

27)ÇAMAŞIRLARIN HOŞ KOKMASI İÇİN NE YAPMALI
Parfümü bitmiş küçük parfüm şişelerini atmaya kıyamıyorsanız onları çamaşır dolabınıza
koyun. Böylece çamaşırlarınızın hoş kokmasını sağlamış olursunuz.

28) ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKARILIR
Pamuklu ve yünlülerde leke taze ise ılık suya batırılmış bir bezle ovulur.
Eskimiş ise ; İçine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir. Ilık
su ile çalkalanır

29)ÇAYDANLIKLARIN KÖTÜ KOKUSUNU GİDERMEK İÇİN NE YAPMALI
Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için içine bir
parça kesme şeker koyun.

30)ÇAYDANLIKTAKİ KİREÇ TORTUSU NASIL ÇIKARILIR
Çaydanlıktaki kireç tortusunu çıkarmak için 15 dakika kadar içerisinde sirke kaynatınız
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
31)ÇEKMECELERİN İÇERİSİNİ BOŞALTMADAN NASIL TEMİZLERİZ.
Elektrik süpürgesinin başına çorap geçirerek temizleyebiliriz.

32)ÇİKOLATA LEKESİ NASIL ÇIKAR
Lekeyi sabunlu soğuk suyla yıkayın ve gliserinli suyla silin.

33)ÇÖP KUTUSUNUN ETRAFA KOKU YAYMASINI NASIL ÖNLERİZ
Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat ya da kabartma tozu dökerseniz etrafa yaydığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz.

34)DERİYİ NASIL PARLATIRIZ
Camsil deriyi parlatır.

35)DUVAR KAĞITLARI NASIL TEMİZLENİR
Duvar kağıtlarının tozdan arınması için yulaf ununa batırılmış bir fanila parçasıyla silmek yeterli gelecektir. Bu işlem sonucunda temizlenen yerler ayrıca leke tutmayacaktır.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
36)DUVAR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI
Oda duvarını temizlemek daima can sıkıcı işler arasında yer alır. Üstelik bu işin püf noktaları bilinmiyorsa;
Odanın ortasına kaynar su dolu bir kap bırakın. Kapı ve pencereleri iyice kapatın. Meydana gelecek buhar duvarları nemlendireceğinden temizlik işiniz oldukça kolaylaşacaktır.
Mutfak duvarlarının temizliği için kullanacağınız sabunlu suya bolca tuz ilave edin. Böylece duvarlardaki yağ ve is lekelerini kolayca çıkartabilirsiniz.
Boyalı duvarlarınızı iyice yıkayıp kuruttuktan sonra , nişastalı suya batırdığınız süngerle silin. Böylelikle bir sonra ki temizlik işlemini kolaylaştırmış olursunuz.

37) ELDEKİ SOĞAN VE SARIMSAK KOKUSUNU ÇIKARMAK İÇİN
Ellerdeki soğan ve sarımsak kokusunu giderebilmek için yapılacak en iyi şey , haşlanmış
patatesle ovmaktır.

38)ELİNİZE UHU YAPIŞTIRICI BULAŞIRSA NE YAPMALI
Asetonla siliniz.

39)ETKİLİ TEMİZLİK İÇİN AYNI ZAMANDA ŞU HUSUSLARA DİKKAT EDİLMELİDİR

•Temizliğin süresi
•Temizliğin sıklığı
•Temizlik yöntemi
•Temizlik çözeltisinin sıcaklığı
•Çözeltinin kullanım süresi
•Kullanılan temizlik maddesinin cins ve miktarı
•Kullanılan araç ve gereçler


40)EZİLMİŞ HALILARA NE YAPMALI
Halılarınızın ezilmiş yerlerini düzeltmek için ıslak bir bezle ılık ütüyü bu ezilmiş yerlerin üzerinde gezdirin. Bu işlemi yaparken ütüyü çok fazla bastırmamaya çalışın. Ezilmiş olan kısımların dikleştiğini göreceksiniz. Gerekirse birazda fırçalayabilirsiniz.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
41)FIRININIZA SİNMİŞ KÖTÜ KOKULARI NASIL YOK EDERİZ
Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için , yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına
yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın, daha
sonra soğumaya bırakın.



43)GÖMLEK YAKASINDAKİ KİRLER NASIL ÇIKAR
Gömlek yakalarındaki kirleri çıkarmak için ,gömleği makinaya atmadan önce yaka kısmına
sabun sürüp 15 dakika bekletin.

44)GÖZLÜK CAMLARI NASIL TEMİZLENMELİ
Gliserinle silerseniz buğulanmadığını görürsünüz.

45)HALI TEMİZLİĞİNDE PÜF NOKTALAR
Halılar doğal ve yapay olmak üzere iki farklı elyaf türünden üretilirler. Halı kaplı alanların mümkün olduğunca kirlenmesinin önlenmesi ve koruyucu bakımının yapılması gerekmektedir. Halı nemden güneşten ve lifleri güvelerden korunmalıdır. Dışarıdan içeriye kir taşınmaması için dış girişlere pas pas konulmalıdır.
Halının günlük temizliği elektrik süpürgesiyle süpürülerek yapılır. Haftalık temizliği ise halı iyice süpürülüp tozu alındıktan sonra şampuanlanarak yapılır. Halı üzerindeki lekeler günü gününe ve mümkün olduğu kadar çabuk çıkarılmalıdır.Lekenin cinsine göre farklı temizlik maddeleri kullanılır.
Halıyı şampuanlamadan önce üzerindeki lekeler çıkarılır.Halının iyi temizlenmesi açısından bu önemlidir. Halıların yılda bir veya kirlenme durumuna göre birkaç kere yıkanarak temizlenmesi gerekmektedir.
Halıya ilk defa uygulanacak yıkama işlemine başlamadan önce halının yıkanmaya karşı dayanaklı olup olmadığı kontrol edilmelidir.Halı temizliğinde ve şampuanlanmasında kullanılan deterjanlar içerisinde ağartıcı ve optik parlatıcıların bulunmamasına ve az köpürmesine özen gösterilmelidir.Halılar şampuanlandıktan sonra su çekme makinesı ya da halı yıkama makinesı ile suları alınmalıdır. Çok kirli halıların temizlenmesinde püskürtme emme yöntemi kullanılmalıdır. Sıcak iklimli yerlerde halıların yünlü güveden korunması için temizleme işleminden sonra naftalinlenmesi gerekir. Halıların temizleme süreci kısaca şöyle açıklanabilir.Tabanı köpük ve lastik olanlar en kolay temizlenen halılardır. Tabanı jüt olanların jüt kısmı imalatı sırasında iyi yıkanmamışsa çekme yapar. Açık renkli halılarda bazen yer yer lekeler meydana gelebilir. Bunun nedeni ise orta kısma konan katranın çözülmesidir. Bu nedenle halı yıkanmadan önce köşesinden denenmelidir. Halılar elle veya makine ile temizlenebilir. Elle temizlik yıkama ve silme şeklinde uygulanır. Silme işleminde ilk olarak halının tozu elektrik süpürgesiyle alınır. Daha sonra ipek halı ise tüyleri yönünde ve yüzünden benzin , trikloretilen , perkroletilen gibi eriticilerden birisi ile silinir. Açık havada eritici tamamen uçuncaya kadar havalandırılır. İpek halıların temizliğinde su kullanılmamalıdır. Çünkü su halıların matlaşmasına ve tüylerinin yatmasına neden olur. Diğer elyaflardan yapılmış halıların temizliğinde ise şunlara dikkat edilir;
Önce elektrik süpürgesi ile tozları alınır. Bir kovanın içerisinde hazırlanan su ve halı şampuanı karışımı ile silinir. Silme için bez ve yumuşak fırça kullanılır. Duru su ile de silinerek şampuan veya deterjanın tamamen gitmesi sağlanır. Durulama suyuna sirke ilavesi yapılarak halının tüyleri parlatılır, halı kuruduktan sonra tekrar kullanıma alınır. Silme işlemi sırasında amonyak ve çamaşır suyu gibi malzemelerin kullanılması renkleri solduracağı için sakıncalıdır. El ile temizleme işlemi ise genellikle çok kirli halılara uygulanan bir işlemdir. Halıların elle yıkanması sırasında yapılan işlemler şunlardır;
Halıların süpürülerek tozları alınır.
Halının her tarafı su ile bolca ıslatılır.
Yumuşak bir fırça ile halının her tarafı ovulur.
Yeterince ovalanan halının suyu süngerle emdirilerek veya ıslak kuru bir elektrik süpürgesi ile alınır.
Saçak ve halı yıkamada ılık su kullanılması tercih edilir.
Saçaklar beyaz ise çamaşır suyu ile ağartılmalıdır.
Daha sonra kenarları üzerine ağırlık koyarak veya yüzey üzerine tutularak kurutulur.
Tersi durumunda halı kenarları kıvrılarak deforme olabilir.
Sıcak mevsimlerde kullanılmayan ve depolanan halıların naftalinlenmesi gerekir. Parça halılar bekletilmesi sırasında rulo yapılırsa daha iyi korunmuş olur. Duvardan duvara halıların sıcak havalarda güvelenmemeleri için silme sularına naftalin katılmalıdır.
Kilimlerin temizlikleri de halılarda olduğu gibi yapılmalıdır. Yıkama ve temizlemede klorlu bileşikler renkleri bozacağı için kullanılmaz.
Halı yıkamada halı yıkama makinesı, elektrikli süpürge, halı fırçası , deterjana ihtiyaç vardır. Halıların makine ile yıkanması sırasında dikkat edilecek konular şöyle sıralanabilir;
*Halı önce elektrik süpürge ile süpürülür, zeminde kalabilecek toz ve kirler yıkama sırasında halıya geçerek temizliği zorlaştırır.
*Halıların yıkanmasında halı yıkayıcı deterjan kullanılmalıdır.
*Halının kirlilik derecesine göre ¼ veya 1/20 oranında suyla karıştırılmış halı şampuanı katılır.
*Halı yıkama makinesının kirli su tankındaki köpüğün oluşmasını önlemek için köpük kesici kullanılır.
*Yıkama bittikten sonra halı havalandırılarak birkaç saat içinde kurutulmalıdır.Halı yıkama sırasında sadece köpükle yıkama yapan maddelerin dekullanılması söz konusu olabilmektedir.
Bu şekilde emme ünitelerine gerek yoktur.Köpük havalandırma sırasında uçtuğundan yerine temiz bir halı bırakmaktadır.
*Halıların temizliğinden önce lekeleri çıkartılmalıdır.Piyasada kumaş yüzeyler için üretilmiş çok çeşitli lekelerde etkili olabilecek sprey şeklindeki ürünlerden bu amaçla yararlanılabilmektedir.
 

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,959
  • MFC Puanı
    3,016
46)HALI VE KİLİMLERİN KAYMASI NASIL ÖNLENİR
Serilen halı veya kilimin dört ayrı köşesine birer ince lastik veya köpük sünger parçası dikmek kafi gelecektir.

47)HALIDA KALAN MOBİLYA İZLERİNDEN NASIL KURTULURUZ
Mobilyaların yerlerini değiştirdiğinizde halıların üzerinde iz bırakır. Bu izleri yok etmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve erimesini bekleyin. Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirin. İzden eser kalmadığını göreceksiniz.

48)HALIDAKİ SİGARA YANIKLARINDAN NASIL KURTULURSUNUZ
Halıdaki sigara yanıklarından kurtulmak için yanık yerler üzerinde zımpara kağıdıyla dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz.

49)HALILARIN PARLAK OLMASI İÇİN NE YAPMALIDIR
Halılarınızı halı şampuanıyla sildikten sonra durulama suyuna sirke katarak durulayın.

50)HAMUR İŞİNDEN SONRA TEZGAHI NASIL TEMİZLEMELİ Hamur işi yaptıktan sonra mutfak tezgahı ister istemez kirlenir, İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.
 
Üst Alt